Nakon demantija

Autoceste (ipak) potvrdile: Poništen tender za poddionicu Počitelj-Zvirovići

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2017. u 17:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava JP Autoceste FBiH poništila je tender za izvođenje radova na izgradnji autoceste na poddionici Počitelj - Zvirovići LOT 1 i LOT 2, s ciljem ubrzanja i konačnog završetka tendera i stavljanja u funkciju odobrenih financijskih sredstava.

Bit će raspisan novi tender po skraćenoj proceduri da bi što prije bio potpisan ugovor o izgradnji, priopćila je Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Odlukom o poništenju postupka Uprava JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar ni na koji način ne želi utjecati na dalji tok i završetak aktivnosti Odjela za istrage Europske investicijske banke te insistira da bude obaviještena o rezultatima istražnih aktivnosti, istaknuli su.

Podsjetimo, Uprava Javnog poduzeća Autocete FBiH odbacila je proteklog tjedna navode pojedinih medija da je Europska investicijska banka (EIB) poništila tzv. namješeni tender te da je donedavni v. d. izvršnog direktora Jasmin Bučo odgovoran za sumnjiv izbor izvođača.

"Na sastanku s predstavnicima EIB-a, kojem su prisustvovali ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i v.d. direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, nije uopće bilo govora o tome da je tender namješten niti je izbor izvođača okarakteriziran kao sumnjiv", priopćili su iz Autocesta.

U priopćenju se dodaje kako Jasmin Bučo nije spominjan u bilo kojem kontekstu, a posebno ne kao odgovoran za sumnjiv izbor izvođača.

"Stav dužnosnika EIB-a je da, ako želimo sve ubrzati, onda je najbolje taj tender poništiti i raspisati novi po novoj ubrzanoj proceduri koji će oni propisati, a što vrlo brzo trebamo dobiti u službenom pismu EIB-a. U interesu točnog i pravilnog informiranja javnosti, poduzeće Autoceste će, kada službeno dobije pismo od EIB-a, o sadržaju pisma i svim narednim koracima u vezi s tenderom obavijestiti javnost", navedeno je tada u priopćenju.

''Kao ministar, odgovorno tvrdim da je cilj bio samo jedan - opstruirati bilo kakve radove na područjima gdje su Hrvati većina'', rekao je ministar prometa i veza Denis Lasić, koji je naveo kako će se ''vlast raspasti ako radova na autocesti u hrvatskim područjima ne bude najesen''.

Lasić je potvrdio kako će Europska investicijska banka (EIB) poništiti tender oko izgradnje dionice autoceste na koridoru Vc između Međugorja i Počitelja, te mosta u tome mjestu, poručujući kako će o najavljenoj brzini realizacije ovoga projekta ovisiti hoće li među partnerima doći do razlaza ili pak suradnje s obzirom na dosadašnju praksu opstrukcija.

''Natječaj za iste dionice je raspisan ujesen 2014. Već u njegovoj objavi bilo je očito da će biti dugotrajan, opstruiran i podložan međusobnim žalbama. Uz najbolju volju i htijenje, Ministarstvo, na čijem sam čelu od travnja 2015., nije ga uspjelo privesti kraju, tj. započeti izvođenje radova'', rekao je Lasić.

Uprava Javnog poduzeća Autoceste u tome je razdoblju promijenila četiri direktora, a pojedini su činili sve kako bi se izgradnja autoceste na području Hercegovine zaustavila.

''Činjenica je kako neki od njih nisu imali namjeru ovaj natječaj završiti na zakonski i transparentan način. Posljedica svega toga je stav EIB-a da se ugovor poništi i ponovi'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close