Razvoj Mostara i regije

AUDIO | Herceg: Gradit ćemo Gradsku dvoranu i modernizirati Zračnu luku Mostar

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2017. u 11:39 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada ove županije je spremna, u dogovoru sa gradonačelnikom Mostara, biti jamac za kredit, jedan rekao bih vrlo povoljan kredit Banke Vijeća Europe, koja nam je spremna dati kredit po vrlo povoljnim uvjetima da izgradimo Gradsku sportsku dvoranu'', rekao je danas novinarima premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Herceg je istaknuo da Vlada županije ima mogućnost da preuzme i bude jamac za kredit i na taj način premosti situaciju nepostojanja Gradskog vijeća Grada Mostara, čime bi dobili kredit, za koji je već pokrenuta procedura.

''To su posuđena sredstva, kamatna stopa je ispod pola posto i nijedna financijska kreditna institucija ne daje takav kredit. Bila bi šteta propustit tu mogućnost da Grad Mostar, kao središte Hercegovine, konačno ne dobije jedan tako važan, infrastrukturni projekt'', poručio je Herceg.

Dodao je i kako je mostarski aerodrom jedan od najvažnijih objekata, za čiji razvoj postoji velika potreba.

''Nema razvoja gospodarstva niti županije, ni cijele regije, bez razvoja Zračne luke Mostar, odnosno njene modernizacije. Upravo zbog toga je Vlada HNŽ u rebalansu izdvojila 150.000 KM za završetak važnog IPA projekta koji je realiziran u Zračnoj luci Mostar u 2016. godini, za modernizaciju pristaništa i još jedne stajanke za avione'', ističe Herceg.

Napomijne kako je Vlada ove županije po prvi put u proračunu planirala 300.000 KM za subvenciju prijevoza, prije svega turista i putnika.

''Na taj način želimo privući niskotarifne kompanije koje lete u našem susjedstvu, primjerice u Zadru, gdje je subvencijom lokalne vlasti i Turističke zajednice značajno povećan broj dolaska putnika u tu luku, pa je ona danas povezana sa značajnim zračnim lukama u svijetu. Na tom primjeru, mi u prvoj fazi možemo razvijati Zračnu luku Mostar, koja je okosnica razvoja naše regije.

Ona može biti i zamjenska zračna luka i za Sarajevo, i to četiri do šest mjeseci, zbog meteo uvjeta. Mogućnosti su ogromne, i u tom smislu Vlada naše županije izdvojit će 300.000 KM za subvenciju za privlačenje niskotarifnih kompanija'', zaključio je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close