4.2 milijuna KM

Arapska tvrtka koja je kupila mostarski Hepok nema ni web stranicu

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 11:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi vlasnik mostarskog ''Hepoka'' postalo je društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo, a kako se doznaje, investitori iz Dubaija kupili su 94,8 posto dionica mostarske vinarije "Hepok" putem izvanburzovne transkacije.

Ukupna vrijednost transkacije iznosila je 4,2 milijuna KM, a prethodni vlasnici "Hepoka" bili su grupa "Amko komerc" sa 69,2 posto vlasništva i "Vino Župa" sa 25,5 posto vlasništva.

"Zeraa Agriculture Investment" je kompanija čiju su vlasnici iz Dubaija, a njihova prva akvizicija u BiH bio je brčanski 'Bosnaplod' koji su za 6 milijuna KM kupili 2015. godine.

Međutim, kada se ova tvrtka pretražuje putem interneta, dostupno je jako malo informacija. Primjerice, tvrtka nema službenu web stranicu, pa je jako teško doći do bilo kakvog kontakta. Dalje, upisana je u registar tvrtki kao ''Društvo za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment d.o.o.'' sa sjedištem u Sarajevu, a navodi se kako nije u stečaju/likvidaciji.

Direktor BBI banke Amer Bukvić, inače jedan od prokurista "Zeraa Agriculture Investmenta", ranije je podsjetio je kako je strani investitor po prijedlogu BBI konzultanata kupio 'Bosnaplod' u srpnju 2015. godine, s ciljem da pokrene ogromne potencijale bh. gospodarstva i animira domaće proizvođače voća i povrća na proizvodnju, s jamstvom sigurnog otkupa.

Valja napomenuti i kako su grupa 'Amko Komerc' i Vino Župa iz Aleksandrovca 2008. godine za 2,74 milijuna KM kupili 'Hepok' u privatizaciji te se obavezali da će investirati još 21,6 milijuna KM u kompaniju. Oni ne samo da su ispunili preuzete obveze, nego su i premašili iznos ugovorenih ulaganja.

"Hepok" je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom razdoblju kultivirano oko 550 hektara površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH, ali i šire, na kojem je u proteklom razdoblju kultivirano je oko 400 hektara novih nasada. 'Hepokovo' bogatstvo vinovom lozom čini i vinograd Kosor u blizini naselja Blagaj, ukupne površine od 100 hektara.

Kopirati
Drag cursor here to close