Stigli u Hercegovinu

Arapi počeli naseljavati Bunu kod Mostara

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2017. u 06:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljani arapskih zemalja nastavljaju s ekspanzijom na Vlašić. Posrednici se, s dolaskom proljeća, sve više raspituju za kupovinu zemljišta na ovoj planini, a objekti koji su započeti prošle godine skoro su izgrađeni.

Traže se veće, distancirane, parcele koje nisu u blizini ceste koja vodi do Babanovca, gdje se nalaze ekskluzivni vlašićki hoteli i oko tri tisuće vikendica.

Dnevni Avaz piše kako je poznato je da Arapi u zadnjih nekoliko godina naseljavaju i sarajevsku Ilidžu, Konjic, Jablanicu, mostarsku Bunu…

Kako dalje navode, Arapi na Vlašiću žele ulagati u hotele i trgovačke centre, koji bi se nalazili u blizini kompleksa već izgrađenih vikendica, ali ne i glavnog centra na Babanovcu. Pored toga, najavljena je i gradnja još stotinjak kuća.

Blizina Travnika, u kojem na privatnim fakultetima studira veliki broj turskih i studenata arapskog porijekla, privukla je Arape da ljetne mjesece provode upravo na Vlašiću.

Već sada pune smještajne kapacitete, ali istovremeno ulažu i novac.

Podsjetmo, uz mostarski Hepok, koji je prodan arapskom investitoru, Kuvajtski fond kupio je još jednu plantažu, a u pregovorima je i s vlasnicima nekadašnjih Staklenika u mostarskom naselju Buna koji su djelovali u sklopu Hepoka, odnosno još veće poslovne grupacije APRO-a, kao i određenih poljoprivrednih lokacija na području Ljubuškog, potvrdio je ranije Večernjem listu Kamel Ratkušić iz agencije Agenta d.o.o. iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close