dr. Robert Pappas

Američki profesor istražuje proizvodne mogućnosti smilja u BiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 10:36 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki profesor dr. Robert Pappas došao je istražiti proizvodne mogućnosti BiH kada su u pitanju esencijalna ulja te pomoći u plasiranju proizvoda na inozemna tržišta.

Dr. Pappas je u sklopu Info dana ljekovitog i aromatičnog bilja u utorak u Mostaru održao predavanje, kojega je organizirala Gospodarska komora Federacije BiH i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović.

Doktor znanosti u oblasti kemije i redoviti profesor na Indiana University dr. Pappas mišljenja je da treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini kako bi ovdašnji proizvodi bili konkurentni s proizvodnima sa npr. Korzike u industriji aromaterapije.

O tome kolike su svjetske potrebe za uljem smilja, Pappas navodi kako je do prije nekoliko godina potražnja na svjetskoj razini bila oko tonu godišnje, a onda se dogodio rast velikih kompanija te je s time porasla i potražnja za uljem smilja pa sada potražnja iznosi oko 4 tone godišnje.

Upitan kakva je kvaliteta hercegovačkog ulja od smilja i postoje li razlike, Pappas je istaknuo kako postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja, piše Fena.

''No, korzikanskog ulja nema dovoljno, tako da se hercegovačko ulje miješa s korzikanskim uljem i koristi u aromaterapiji'', istaknuo je američki stručnjak.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović kazao je kako će im dr. Pappas svojim velikim iskustvom i znanjem vezanim za eterična ulja uvelike pomoći kako bi proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja doveli na jednu veću razinu.

Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni.

''Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor'', smatra Dujumović.

Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke, piše Fena.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je kako trenutno u Federaciji BiH postoje dva goruća problema, i to problem jagodičastog i bobičastog voća u Bosni i problem smilja u Hercegovini koje, kako kaže, vlasti uopće ne prate.

Kopirati
Drag cursor here to close