Rezultati

Air Serbia poboljšala poslovne rezultate u 2016. godini

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2017. u 18:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Air Serbia je zabilježila treću godinu rasta poslovanja u 2016. što je pokrenuto uvođenjem novih ruta, uključujući New York, kao i uvođenjem u flotu nove širokotrupne letjelice.

Avio-kompanija je prevezla 2,62 milijuna putnika tijekom godine, za tri posto više u odnosu na 2015. dajući tako snažan doprinos rastu trgovine i turizma u Srbiji. Tijekom 2016. Air Serbia je provela 33.171 redovni i charter let, uključujući 1,213 letova tijekom ljetnih mjeseci u okviru Avioleta, njenog charter brenda.

Kargo organizacijska cjelina Air Serbie zabilježila je značajan dvocifreni rast u ovom periodu, sa 4.913 tona tereta i pošte prevezenih u 2016., što predstavlja godišnje povećanje od 31 posto.

Kapacitet mreže, koji se mjeri proizvodom raspoloživog broja sjedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres - ASK), porastao je 11 procenata u poređenju sa prethodnom godinom, sa 3,65 milijardi na 4,06 milijarde. Prosječna iskorištenost kapaciteta za prijevoz putnika, što je mjerilo iskorištenosti sjedišta, u Air Serbiji je porasla na 72,4 procentnih poena u 2016. u poređenju sa 70,7 iz prethodne godine.

Polijetanje letova na vrijeme (On-time Performance - OTP) iz sjedišta Air Serbie na Aerodromu 'Nikola Tesla' u Beogradu postignuto je u 87,3% slučajeva (porast u odnosu na 86 procenta u prethodnoj godini), dok je ukupni OTP za cijelu mrežu Air Serbie bio 84 procenta (rast sa 83,6 procenta).

Siniša Mali, predsjednik Nadzornog odbora ove kompanije i gradonačelnik Beograda, rekao je: "Godina 2016. bila je povijesna za Air Serbiu. Avio-kompanija je postigla značajne rezultate po pitanju flote i mreže i uspjela je postići održiv razvoj u teškom poslovnom okruženju. Razvoj Air Serbie u neraskidivoj je vezi sa razvojem Srbije, u kojoj je ove godine zabilježen nezapamćen gospodarski rast".

Dane Kondić, generalni direktor Air Serbie, rekao je: "Air Serbia je nastavila sa rastom u prijevozu putnika i tereta u 2016. donoseći više izbora i pogodnosti putnicima širom Srbije kao i našoj široj mreži u Jugoistočnoj Europi, na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Americi. Pokretanje linije za New York, našeg najvećeg operativnog projekta do sad, pokazalo je u pravom svjetlu prednosti našeg članstva u Etihad airways partners, po pitanju razvoja flote, obuke i ostalom. U 2017. ćemo nastaviti da se fokusiramo na dugoročni održivi rast Airr Serbie kako bismo osigurali da ćemo ispuniti komercijalne ciljeve koje su postavila naša dva strateška partnera, Vlada Republike Srbije i Etihad airways".

Rast kapaciteta mreže kompanije Air Serbia pospješen je pokretanjem novih linija za New York u SAD, Sankt Peterburg u Rusiji, Kijev u Ukrajini, Hamburg u Njemačkoj i Ohrid u Makedoniji, što je proširilo mrežu avio-kompanije na 44 destinacije.

U isto vrijeme, flota kompanije porasla je na 21 letjelicu kada je avio-kompanija dobila svoj prvi širokotrupni avion airbus A330 sa 254 sjedišta, koji se koristi na transatlantskim letovima ka međunarodnom Aerodromu John F. Kennedy u New Yorku.

Tijekom godine, Air Serbia je potpisala nove kod-share sporazume sa četiri dodatne avio-kompanije, povećavši broj ukupnih kod-share partnerstava na 19 avio-kompanija i proširivši svoju povezanost na 127 gradova. Postojeći kod-share dogovori sa Etihad airwaysom i AirBerlinom su također značajno ojačani u 2016.

Air Serbia je nastavila uvoditi inovacije u uslugama u 2016. sa lansiranjem Elevate Play, besplatne usluge za streaming TV serija, filmova i glazbe preko bežične konekcije tijekom leta, kao i uslugu Sky Au Pair, dadilja na letu, u okviru koje specijalno kabinsko osoblje pomaže obiteljima koje putuju sa djecom na letovima između Beograda i New Yorka.

Kopirati
Drag cursor here to close