Frikom i Dijamant

Agrokor ne smije jamčiti za kredite imovinom tvrtki u Srbiji

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 08:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncern Agrokor ne smije za kredite podignute van Srbije jamčiti svojim poduzećima u Srbiji jer je to, po važećim zakonima, nedopustivo, piše u utorak beogradski tisak pozivajući se na tumačenje narodne banke.

Zakon o deviznom poslovanju štiti domaće tvrtke koje posluju u hrvatskom koncernu, tvrde Večernje novosti, navodeći tumačenje Narodne banke Srbije (NBS) da inozemne kompanije ne mogu jamčiti imovinom gospodarskih društava u Srbiji.

Odredbe zakona o deviznom poslovanju sprječavaju inozemne krovne kompanije da imovinu svojih poduzeća u Srbiji stave pod hipoteku za inozemni zajam.

"Nije moguće da gospodarska društva u Srbiji koja posluju u okviru Agrokora daju jamstva za obveze svog matičnog goospodarskog društva, ni u Hrvatskoj, a ni domaćoj banci koja je Agrokoru odobrila kredit, imajući u vidu da nisu ispunjeni uvjeti predviđeni odredbama Zakona o deviznom poslovanju", objašnjavaju u NBS za Večernje novosti.

U konkretnom slučaju riječ je o tvrtkama Frikom i Dijamant koje poslije privatizacije posluju kako dio koncerna Agrokor.

Mediji u regiji početkom tjedna objavili su da će imovina Agrokora u Srbiji - Frikom i Dijamant, biti ponuđena kao jamstvo za dalje financiranje koncerna, ali je to ubrzo zanijekao i sam Agrokor, prenosi Hina.

U NBS objašnjavaju kako je člankom 23. Zakona o deviznom poslovanju propisano da domaće pravne osobe mogu stranim odobravati financijske zajmove pod uvjetom da je stranac-dužnik po kreditnom poslu u većinskom vlasništvu srpske firme.

Drugim riječima - da su Frikom ili Dijamant vlasnici Agrokora, mogli bi jamčiti za Agrokorov kredit u inozemstvu.

Regionalni portal "Seebiz" objavio je da bi svrha novog zajma od oko 200 milijuna eura, koji se očekuje do kraja ovog tjedna, trebala biti refinanciranje starih dugova Agrokorovih dobavljača, kao što je to bio slučaj s prvim kreditom od 80 milijuna eura odobrenim nakon usvajanja tzv. lex Agrokora.

Koncern Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastao se sredinom svibnja s visokim dužnosnicima srbijanske vlade i tada isključio mogućnost da ovaj koncern ode u stečaj.

Ramljak je ocijenio da se preustroj Agrokora može očekivati u sljedećih 12 do 15 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close