Nedozvoljene supstance

Agencija za sigurnost hrane upozorava: Dodatak ishrani ''Testo Range'' sadrži tetrahidrocanabiol

Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2014. u 14:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače o povlačenju i opozivu sa tržišta Bosne i Hercegovine proizvoda ''Testo Range, lot broj: LO40341300913'', koji se koristi kao dodatak ishrani.

Razlog povlačenja je utvrđeno prisustvo nedozvoljene supstance tetrahidrocanabiol (THC). Proizvod je distribuiran u Bosnu i Hercegovinu preko tvrtke ''SC Pro Nutrition'' registrirane u Engleskoj putem direktne prodaje, i to vjerojatno on-line prodajom. 

Agencija je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF EC) dana 15. rujna 2014. godine obaviještena da je službenim kontrolama provedenim u Republici Češkoj i Rumunjskoj utvrđeno da navedeni proizvod sadrži THC, te kao takav predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Službenim kontrolama u zemljama EU također je utvrđeno da navedenu supstancu sadrže još neki dodaci ishrani za koje dosad nije utvrđena distribucija u Bosnu i Hercegovinu. Svi proizvodi sadrže sirovinu Tribulus terrestris extract uvezenu iz Kine, a od istih je tvrtka Pro Nutrition Impex S.R.L. Tomis No. 1 Dej, Cluj, Rumunjska, proizvela sljedeće proizvode:

  • Tribulus, lot no. LO 401008.11.13 s jedinim sastojkom ekstraktom Tribulus terrestris, 
  • ZMA Tribulus, lot broj: LO 461027.09.13, s rokom upotrebe 26/09/2015 i lot no. LO 461007.10.13, s rokom upotrebe: 06/10/2015 – sadrži i drugi sastojak osim Tribulus ekstrakta;
  • Speed, lot broj: LO 6698141213.

Proizvodi koji sadrže THC su, prema dostupnim  informacijama, također distribuirani na tržište Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Češke, Mađarske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Agencija je o svemu obavijestila nadležne inspekcijske organe Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, te zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva navedenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole.

O svim poduzetim mjerama i rezultatima inspekcijske kontrole Agencija će informirati potrošače nakon zaprimanja povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa, navodi se u priopćenju za javnost.

Tetrahidrokanabinol, također poznat i kao THC, Δ9THC, Δ9-tetrahidrokanabinol (delta-9-tetrahidrokanabinol) ili dronabinol, glavna je psihoaktivna tvar pronađena u biljci Cannabis, a novije i u nekim drugim biljkama.


Kopirati
Drag cursor here to close