BIHAMK

Zbog visokih temperatura putovati u jutarnjim ili večernjim satima

AutoMoto / Flash | 01. 08. 2017. u 06:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na putnim pravcima u Bosni i Hercegovini, ovoga jutra saobraća se nesmetano, uz povoljne uvjete za vožnju.

Frekvencija vozila u jutarnjim satima, pojačana je u gradskim centrima, dok se na ostalim dionicama sprometuje umjerenim intenzitetom.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ako se ipak putuje tijekom dana, da se prave češće pauze.

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Aktualni su radovi na redovnom održavanju u tunelu Lendava na magistralnom putu M-17 Jablanica-Konjic. Od 07.30 do 17.00 sati, prometuje se naizmjenično, jednom trakom.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obvezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Pojačana frekvencija vozila i duža zadržavanja bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima Doljani i Izačić. Na ostalim graničnim prelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećaju se vozači da prije polaska na putovanje provjere posjeduju li svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validnu putovnicu za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominje se da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasle osobe i dalje moguć samo s osobnom iskaznicom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati putovnicu.

U skladu s Ugovorom koji je potpisan s JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motoriziranom sudioniku u sprometu godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tijekom mjeseca, s ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje.

Ako se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo s ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti sudionicima u prometu u sljedećim županijama Unsko-sanskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskomj, Bosansko-podrinjskoj, Srednjobosanskoj Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close