Francuska

Zbog prevelike emisije štetnih plinova Fiat Chrysler pred tužbom

AutoMoto / Flash | 07. 02. 2017. u 07:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga, pokrenuta u jeku afere njemačkog Volkswagena oko lažiranja testova emisije štetnih plinova, otkrila je onečišćujuće emisije u pojedinim dizelskim modelima Fiat Chryslera koje su nekoliko puta veće od regulatornih ograničenja.

Prikupljeni materijali o Fiat Chrysleru su proslijeđeni tužiteljima, dok se istraga drugih modela automobila nastavlja, stoji u izjavi ministarstva financija i industrije.
FCA je time treći proizvođač automobila koji će se naći pod povećalom francuskih sudova, nakon
Volkswagena i domaćeg Renaulta, piše Hina.

Preporuke tužiteljima od strane istražitelja slijede program testiranja koji su prošle godine donijeli francuski regulatori za brojne proizvođače automobila.

Prema saznanjima objavljenim u srpnju prošle godine, FCA-ov model Jeep Cherokee, sukladno rezultatima blago modificiranog regulatornog laboratorijskog testa, prekoračio je za osam puta dopuštenu granicu emisije dušikovog oksida, dok je za model Fiat 500X, prilikom ispitivanja na cesti, utvrđena emisija gotovo 17 puta veća od dopuštene, stoji u izvješću.

Fiat Chrysler trenutno nije bio dostupan za komentar.

FCA je već došao u središte pozornosti nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša prošli mjesec optužila američko-talijanskog proizvođača automobila za korištenje skrivenog softvera pomoću kojeg bi prekomjerne emisije plinova ostale neotkrivene, suočivši ga s maksimalnom kaznom od 4,6 milijardi dolara.

Izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne ljutito je odbacio optužbe SAD-a, rekavši kako nije bilo nečasnih radnji te da FCA nikada nije nastojao stvoriti softver kojim bi prikrio stvarnu emisiju štetnih plinova. Također je naglasio kako se ta situacija ne može uspoređivati sa skandalom Volkswagena.
Napetosti su se pojavile i između Rima i Berlina, nakon što je Njemačka izrazila svoju zabrinutost zbog modela Fiat Chryslera Fiat 500X, Fiat Doblo i Jeep Renegade, također navodeći kako su opremljeni ilegalnim softverom. FCA je i te optužbe odbacio.

Kopirati
Drag cursor here to close