Mercedes 280S

Zadnja Titova 'mečka' čuva se na tajnoj lokaciji u Hrvatskoj

AutoMoto / Flash | 04. 05. 2017. u 06:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako se auto, osim za neka gradska događanja i protokole, nije koristio već 25 godina, sve ove godine uredno ga održavamo, registriramo, mazimo i pazimo", rekao je dugogodišnji vozač Grada Rijeke Marko Preradović za 24sata.

Jedan od najluksuznijih i zadnjih Mercedesa Josipa Broza Tita, čiju je nabavku davne 1977. inicirao Maršalev protokol kad je predsjednik bivše Jugoslavije naredio obnavljanje voznih parkova skupocjenim “Mečkama”, i danas se nalazi na tajnoj lokaciji u Rijeci.

Riječ je o nekadašnjem “moćniku” 280 S, koji i danas bez problema doseže brzinu od 180 km/h, s motorom od šest cilindara, 2800 kubika, 85 kW i četiri brzine. Benzinac originalne, elegantne crne boje, kromiranih detalja i luksuzne unutrašnjosti obogaćene drvom te, za tadašnje prilike, neuobičajenim klima-uređajem, i danas je primjer vrijednog i održavanog vozila, kojemu je vrhunska očuvanost donekle popustila jedino na oblogama sjedala.

Dobro čuvana tajna

Unatoč starosti, impresivni Mercedes, koji je već dulje dobro čuvana tajna, u izvrsnom je stanju, a tome u prilog ide i samo 128.000 pređenih kilometara.

"Nikad nije bio u kvaru, nikad na njemu ništa nije razbijeno, sve na i u njemu je originalno, a razlog male kilometraže je u tome što se uglavnom koristio samo za funkciju pratnje. Servis mu je dosta skup te je ‘pijanica”. Naime, troši 17 litara na 100 km", u šali kaže Preradović dok novinarima 24sata pokazuje mjesta gdje su se nekad postavljale policijske rotirke i državne zastavice.


Nel Pavletić/Pixsell

Do 1992. godine bio je u vlasništvu riječke Policijske uprave, koja ga je koristila za pratnju najuglednijih gostiju. No kako je do demokratskih promjena tadašnja milicija bila pod ingerencijom općinske uprave, Mercedes prelazi u vlasništvo Grada Rijeke te dobiva novu ulogu. Na čelu Izvršnog vijeća općine Rijeka tad se nalazio Slavko Linić, koji je u Mercedesu u srpnju 1991. godine krenuo put Zagreba na sastanak s tadašnjim ministrom obrane Lukom Bebićem.

Biskupa vozio Papi

Siječanj 1992. godine vrijeme je kad su dotadašnje tablice milicije zamijenile registarske oznake Rijeke. Nakon mirnog razlaza s JNA, Titov mezimac nastavio je živjeti te je svjedočio još nizu povijesnih mijena. Tako je 1992. godine Slavko Linić zamolio tadašnjeg vozača Peru Radakovića da crnim ljepotanom preveze pokojnog riječko-senjskog biskupa Antuna Tamaruta put Vatikana, ususret papi Ivanu Pavlu II., kad je u siječnju te godine Sveta Stolica prva priznala samostalnost Hrvatske.


Nel Pavletić/Pixsell

Pero, spremi se, voziš monsignora Tamaruta kod pape! - bez oklijevanja je rekao tad Linić, čija je suradnja s najznačajnijim ljudima Crkve, unatoč govorkanju i oprečnim mišljenjima, bila na vrlo dobroj razini.

Prema sjećanjima aktera tadašnje politike, upravo je Slavko Linić bio posljednji političar koji je povremeno koristio ovaj automobil, i to zato što prvih godina Domovinskog rata drugog službenog vozila nije ni imao.

"Da, Linić je bio posljednji politički putnik koji se vozio Mercedesom. To su bila službena putovanja za Zagreb, München, Frankfurt, Veneciju... Nakon toga automobil se koristio, ali vrlo rijetko, u svrhu gradskih protokola i ne izvan Rijeke, a Grad je prešao na korištenje obnovljenih unajmljenih vozila, uglavnom isplativijih dizelaša" objašnjava vozač Marko za 24sata.


Nel Pavletić/Pixsell


Svi koji žele zaviriti u Titov riječki Mercedes imaju priliku to učiniti od danas do nedjelje u sportskoj dvorani Zamet, gdje će biti izložen u sklopu ovogodišnjeg Auto-moto showa, pišu 24sata.

Kopirati
Drag cursor here to close