Das Auto

VW unatoč svim aferama najveći proizvođač automobila na svijetu

AutoMoto / Flash | 12. 01. 2017. u 14:14 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci o prodaji vozila "Vokswagen grupe" objavljeni u srijedu pokazuju da njihovom imenu nimalo nije naškodio nezapamćeni skandal vezan za lažno prikazivanje emisije štetnih plinova iz automobila, kada je prevareno oko 11 milijuna vlasnika vozila širom svijeta.

Jer, "Volkswagen grupa" je uspjela da u 2016. proda 10,3 milijuna vozila, što je više nego ikada! To je rast od 3,8 posto na godišnjem nivou i to u godini kada Volkswagen trpi posljedice otkrivanja dizel afere u rujnu 2015. Iako će japanska Toyota, najveći rival njemačkog giganta, tek početkom veljače objaviti podatke o svojoj prodaji, vrlo vjerojatno je da je VW grupa postala najveći proizvođač automobila na svijetu, navode Nezavisne. 

Najviše vozila grupacija je prodala u Aziji, čak 4,3 milijuna. U Europi je prodaja 4,2 milijuna (samo u Njemačkoj 1,3 milijuna) a zanimljivo je da je i u SAD, gdje je i otkrivena prevara sa emisijom štetnih plinova, zabilježen rast od 0,8 posto i prodano je oko milijun vozila!

Dogovor sa SAD

Njemački auto-gigant postigao je dogovor sa američkim regulatorima za rješavanje problema zbog dizel skandala. Kompanija će platiti 4,3 milijarde dolara kazne. Tako će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih 18,2 milijardi eura!

Kopirati
Drag cursor here to close