pogotovo dizeli

Vozila starija od 2006. plaćat će dodatne kazne zbog loše kvalitete zraka

AutoMoto / Flash | 19. 02. 2017. u 15:41 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svake godine preko 9.000 građana Londona umre zbog loše kvalitete zraka", kazao je gradonačelnik Khan za BBC, najavivši uvođenje kazni za vozače čiji automobili ne zadovoljavaju europske standarde po pitanju zagađenja zraka, prenosi RTL

U najvećoj mjeri to se odnosi na dizelska vozila proizvedena prije 2006, Kazna će iznositi 10 funti (11,7 eura), a nije poznato u kojim vremenskim intervalima će ju vozači morati plaćati.

Već sada sva vozila koja uđu u promet središnjeg dijela Londona dnevno plaćaju 11,5 funti nameta. Mjera je to koja je uvedena 2003. godine kako bi se što više smanjio promet na gradskim prometnicama.

Odluka o novoj, dodatnoj kazni hitno je donesena nakon upozorenja Europske unije da Velika Britanija i još četiri zemlje moraju poduzeti mjere za smanjenje onečišćenja zraka.

Londonske vlasti su u siječnju proglasile najviši stupanj onečešćenja zraka.

Europska komisija ustvrdila je kako je konstantno visoka razina nitrogenovog dioksida uzrokovala 70.000 preranih smrti u Europi tijekom 2013.

S obzirom na takve 'teškoće' s kvalitetom zraka, bilo je očekivano da će vlasti uvesti dodatne namete onima koji najviše onečišćuju zrak.

Londonski gradonačelnik također je pozvao Vladu da uvede mjere kojima će smanjiti udio dizelskih motora. Uz to, Sadiq Khan zagovara ratificiranje i provođenje strategije "Čist zrak za 21. stoljeće".

Uz London, najveće onečišćenje zraka u Europi je u Parizu i Berlinu.

Kopirati
Drag cursor here to close