Tehnologija

Vozači Audija će se manje zadržavati na semaforu

AutoMoto / Flash | 11. 12. 2016. u 09:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Audi je prvi proizvođač automobila koji će kupcima u SAD ponuditi tehnologiju za komunikaciju vozila sa semaforskom infrastrukturom.

Vozač će u svakom trenutku na instrument tabli imati informaciju o tome koje ga svjetlo očekuje na narednom semaforu, kao i nakon koliko sekundi će se signal promijeniti. Ovo je omogućeno zahvaljujući takozvanoj V2I (vehicle-to-infrastructure) tehnologiji koja u realnom vremenu osigurava komunikaciju između kompjutera u automobilu o centralnog sustava koji brine o radu semafora u jednom gradu.

Za sada je sustav u funkciji samo u Las vegasu, a V2I tehnologija bit će ponuđena kao opcija kupcima Audija A4, Q7 i Allroad modela njemačkog proizvođača, koji se pretplate na Audi Connect Prime sustav.

Vozač će tako prije nailaska na semafor na ekranu instrument table i/ili "head-up" displayu dobiti informaciju je li uključeno crveno svjetlo i koliko vremena ima dok se ne promijeni u zeleno.

Kako kažu u Audiju, to će omogućiti vožnju sa manje stresa, ali i pomoći vozaču da eventualnim smanjenjem brzine izbjegne zaustavljanje na semaforu, i da kroz raskrižje prođe kad se već uključi zeleno.

Međutim, ovo je samo prva stepenica ka potpuno autonomnoj vožnji automobila, objašnjavaju u njemačkoj kompaniji. Slijedeći korak je da se sustav poveže sa navigacijom, tako da kompjuter može navoditi vozača da se kreće trasom na kojoj ga očekuje manje zaustavljanja na crveno svjetlo na semaforu.

Na taj način, protočnost prometa će se poboljšati, a smanjit će se zagađenje okoline i prometne gužve u gradu, tvrde u Audiju, prenosi B92. Da bi mogli koristiti ovu tehnologiju, kupci će morati doplatiti 199 dolara za pola godine ili 499 dolara za 18-mjesečni period upotrebe.

Kopirati
Drag cursor here to close