Hibridi i električna

Volvo prestaje s razvojem novih dizelskih motora, okreću se hibridima i električnim automobilima

AutoMoto / Flash | 18. 05. 2017. u 14:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson ovaj je tjedan za njemačke novine Frankfurter Zeitung izjavio kako Volvo više neće razvijati nove dizelske motore. Umjesto u dizelaše, novac za razvoj bit će usmjeren na hibridnu i električnu tehnologiju.

"S obzirom na trenutne i najavljene namete i mjere, ulaganje u nove dizelske motore postat će neisplativo", objasnio je Samuelsson novinarima. Naravno, to ne znači da će odmah prestati s proizvodnjom dizelaša. Aktualni dizelaši u Volvu predstavljeni su 2013. godine, a iz godine u godinu se unaprjeđuju što će biti slučaj i dalje, budući da u Volvu planiraju nuditi dizelaše još barem desetak godina.

Kao alternativu dizelašima razvijaju i potpuno električne modele, a prvi bi svjetlo dana trebao ugledati 2019. godine, prenosi Auto Klub.

"Prepoznali smo da je primjerice Tesla privukla krug ljudi koji žele atraktivan dizajn i električnu tehnologiju u premium klasi, i smatramo da ovdje ima mjesta i za nas", uvjeren je Samuelsson. Ipak, budući da je 50 posto prodanih automobila u Europi i dalje opremljeno dizelskim motorima (a Volvovu uzdanicu XC90 kupci u 90 posto slučajeva odabiru u dizelskoj varijanti), Samuelson napominje kako će dizelaši i dalje igrati ključnu ulogu do kraja desetljeća, ali nakon toga vjeruje kako će biti istisnuti od strane hibrida.

Kopirati
Drag cursor here to close