Uskoro u proizvodnji

Volkswagen priprema automobil bez dugmića i prekidača

AutoMoto / Testovi | 07. 01. 2015. u 15:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je predstavio novi enterijer koji će krasiti automobile ove marke u budućnosti. U unutrašnjosti modela njemačkog proizvođača dominirat će ekrani osjetljivi na dodir dok će se određenim sadržajima i funkcijama upravljati i bez kontakta prstiju sa displejom.

Međunarodni sajam elektronike (CES) u Las Vegasu prilika je da veliki svjetski proizvođači automobila prikažu najnovija tehnološka dostignuća. Volkswagen je na ovom sajmu izložio prototip Golf R Touch, koji osim dvobojnog vanjskog izgleda kao standardni produkcijski Golf R, ali sa potpuno novim konceptom enterijera.

Njemački proizvođač razvio je tehnologiju koja mu omogućava da iz putničke kabine izbaci većinu klasičnih prekidača i dugmića. Srce novog kokpita je multimedijalni sustav kojim se upravlja preko velikog, 12,8 inčnog ekrana osjetljivog na dodir. Ispod njega, na donjem dijelu centralne konzole nalazi se još jedan touchscreen, dijagonale 8 inča, pomoću kojeg se kontrolira klima uređaj i multimedije, dok je treći 12,3 inčni zamijenio klasičnu analognu instrument tablu.

Osim toga, Volkswagen je umjesto svih standardnih mehaničkih prekidača instalirao komande koje reagiraju na dodir prsta, prenio je portal B92.

U kompaniji tvrde da će se vozač brzo prilagoditi novom okruženju i da neće morati skretati pogled sa puta jer će sve komande imati taktilni odziv. Najinteresantnija novina je da će vozač i suvozač moći zadavati komande jednostavnim pokretima prstiju ispred ekrana - ne dodirujući displej.

Ova složena tenologija, koju Volkswagen opisuje kao "touchscreen u 3 dimenzije" koristi kameru postavljenu u kabini na unutarnjem dijelu krova koja snima pokrete ruku.

Kopirati
Drag cursor here to close