Najdulji do sada

VIDEO | Volkswagen predstavio novi Polo

AutoMoto / Flash | 16. 06. 2017. u 15:50 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U halama nekadašnje tvornice pirotehnike u berlinskoj četvrti Spandau Volkswagen je ispred tristotinjak novinara iz cijelog svijeta predstavio potpuno novu, šestu generaciju gradskog Pola prvi put predstavljenog još daleke 1975. godine

Nakon kompaktnog Golfa, gradski Polo je već tradicionalno najvažniji model njemačkog proizvođača u ponudi modela, bez obzira na rastući SUV segment gdje imaju trenutno iznimno traženi trendovski model Tiguan druge generacije.

S potpuno novim modelom koji smo danas upravo imali prilike upoznati u Berlinu na svečanoj svjetskoj premijeri Volkswagen želi zadržati poziciju najutjecajnijeg i najprodavanijih auta u klasi pa je novi model u potpunosti spreman za ljuti boj za svakog kupca u konkurenciji potpuno novog Forda Fieste, Renaulta Clija, Škode Fabije, Toyote Yaris ili Mazde 2, piše Jutarnji list.

Prodaja započinje prvo u Europi i Kini, a od iduće godine Volkswagen će s novim Polom pokušati zagospodariti i na tržištima Južne Amerike.

Prvi je dojam da je nova, šesta generacija gradskog VW-a po vanjskom izgledu tek dotjerana prethodna generacija, no to opovrgavaju mjere jer je novi Polo bitno prostraniji u unutrašnjosti i s velikim prtljažnikom, te je usto tehnološki napredniji, sigurniji i štedljiviji od prethodnog modela.

Najdulji je to Polo do sada - u dužinu mjeri malo više od četiri metra, raspolaže prtljažnim prostorom od 351 litre (25 posto više nego dosad) dok je međuosovinski razmak dulji od prethodnikovog za 94 mm, zahvaljujući postavljanju modela na novu MQB A0 platformu na kojoj već vozi bratska Seat Ibiza.

Gama elektroničkih sustava za sigurnost preuzeta je iz većih modela kuće, a većina će kod novog Pola biti serijska oprema, poput City Emergency Braking sustava za pomoć pri kočenju u gradu kod iznenadnih situacija, Pedestrian Monitoringa te nadzora tlaka u gumama. Opcionalno, novi će se Polo moći kupiti s aktivnim tempomatom, detekcijom i upozorenjem za vozilo u mrtvom kutu i pomoći pri parkiranju.

Najveće iznenađenje je potpuno novi dizajn unutrašnjosti, a kokpit kao da je premješten iz broj većeg Golfa s digitalnim zaslonom koji je već serijski 6,5 inčni (8,0 inčni uz doplatu) i kojim se lako i logično rukuje.

Pritom je novi Polo prvi model koji na tržište dolazi s drugom generacijom aktivnog info zaslona s opcionalnim digitalnim zaslonom instrumenata koji s vrhunskom grafikom i logičnom strukturom pokazivača zaslona nudi vrhunsko iskustvo za vozača. Novi Polo će biti ponuđen s četiri benzinska i dva dizelska motora koji će biti po snazi slični onima u Seatu Ibizi, dakle: 3-cilindarski atmosferski 1.0 MPI (75 KS), koji u turbo izvedbama razvija 95 i 115 KS, potom jaki 4-cilindarski 1.5 TSI Evo (150 KS) te dobro poznat dizelski motor 1.6 TDI (80, 95 i 115 KS), piše Jutarnji list.

Pokazana je i GTI izvedba s 2,0-litrenim turbo četverocilindrašem od 200 KS, a svi detalji će biti potpuno poznati uoči predstavljanja za javnost na jesenskom Salonu automobila u Frankfurtu. Cijene za hrvatsku još su u kalkulaciji, a za orijentir, novi će VW Polo u Njemačkoj startati s cijenom od 12.975 eura za početni model.

Kopirati
Drag cursor here to close