Grdosija na kotačima

VIDEO | Toyotin šleper ubrzava poput Golfa

AutoMoto / Flash | 23. 04. 2017. u 08:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Elon Musk najavio prvi Teslin kamion iz Toyote stiže pravo iznenađenje - šleper pogonjen gorivim ćelijama.

Zove se Project Portal, a radi se o projektu implementacije alternativnog pogona na vodik u svijet kamionskog prevoza. Sudeći po prvim informacijama rezultati su izvrsni, javljaju Nezavisne.com.

Pogon je posudio pogonski sustav s Toyote Mirai, i to s dva automobila. Ugrađene su i baterije kapaciteta 12 kWh. Pogonski elektromotor daje 679 KS i 1.794 Nm, a zadatak mu je da preko 36 tona teško vozilo provede kroz 320 km dugu dionicu puta bez stajanja.

Zavisno o opterećenju, 40 kg ukupanog vodonika smještenog u nekadašnji prostor za spavanje je dovoljno i za do 400 km. Trenutno za punjenje četiri spremnika vodonikom treba oko pola sata, kažu u Toyoti.

I ne samo to, Toyotin šleper s nultim zagađenjem ostvaruje performanse o kojima konvencionalna konkurencija može samo sanjati. Toyotin glasnogovornik je za Road & Track izjavio kako će neopterećeni kamion uhvatiti 96 km/h za 10 sekundi, dok Trucks.com piše kako je maksimalna brzina 105 km/h. Njihov test vozač isprobao je i kamion bez prikolice, a tada je međuubrzanje od 40 do 88 km/h postigao u svega 6,3 sekundi. Govorimo o grdosiji od 10 tona.

Toyotin kamion će u sljedećuim mjesecima proći kroz razne testove, a potom će se provesti studija koja bi trebala pokazati u kojoj mjeri je ovakva tehnologija primjenjiva. U Toyoti smatraju da su upravo gorive ćelije i njihov potencijal budućnost cestovnog prevoza.

Kopirati
Drag cursor here to close