Dubai

VIDEO | Autonomna vozila patrolirat će ulicama

AutoMoto / Flash | 03. 07. 2017. u 13:05 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su nedavno predstavili RoboCopa odnosno robota koji će patrolirati oko najvažnijih turističkih atrakcija, policija u Dubaiju predstavila je malo autonomno vozilo koje će se na ulicama pojaviti krajem godine i pomoći im u borbi protiv kriminalaca.

RoboCop i novo predstavljeno vozilo dio su velikog plana policije u Dubaiju koja želi da do 2030. čak četvrtina policijskih jedinica u ovom gradu budu roboti, ali ne kao zamjena ljudima, već kako bi im pomogli u učinkovitijem obavljanju posla, piše Zimo.co.

Novo autonomno vozilo O-R3 koje je dimenzijama puno manje od klasičnih automobila nije namijenjeno za jurnjave po gradu, već je opremljeno tehnologijom za prepoznavanje lica kako bi prepoznalo kriminalce.

Njihova lica uspoređuje sa slikama kriminalaca iz baze podataka, a u slučaju prepoznavanja nekog bjegunca ili kriminalca, lansirat će bespilotnu letjelicu koja će pratiti njegovo kretanje i pomoći policiji u potrazi za njim.

Također, vozilo je opremljeno i tehnologijom za očitavanje registarskih pločica, a kreće se zahvaljujući tehnologiji baziranoj na umjetnoj inteligenciji, odnosno policija s udaljenog mjesta uvijek može preuzeti kontrolu i upravljanje ovim automobilom. Kada je njihova baterija pri kraju, vozila će sama otići na stanicu na punjenje i nakon toga se vratiti "na dužnost".

Iz policije u Dubaiju prilikom predstavljanja vozila O-R3 još su jednom napomenuli kako ovo vozilo neće zamijeniti policajce, već će im pomoći u boljem upravljanju resursima te će uz pomoć tehnologije i ljudi biti učinkovitiji.

"Naš su cilj sigurne i mirne ulice bez potrebe za velikim policijskim patrolama", komentirao je prilikom predstavljanja vozila šef policije u Dubaiju Abdullah Khalifa Al Marri.

Kopirati
Drag cursor here to close