Alternativna meka

Ulice elitnog Londona su trkalište za skupe aute arapskih playboya

AutoMoto / Flash | 08. 01. 2013. u 13:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među Arapima imaju nadimak “halidžis”, za turiste su lokalna atrakcija, a za lokalno stanovništvo uzrok glavobolje. Najčešće ih viđamo za volanima automobila kričavih boja i vrtoglavih cijena, a katkad u trendovskim restoranima i luksuznim trgovinama.

Dobro došli u svijet londonskih Arapa, bogatih mladića iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara koji se dolaskom arapskog ljeta privremeno sele u London.

Zajedno s njima u grad dolaze njihovi automobili, impresivni primjerici marki Ferrari, Porsche, Bugatti i Lamborghini, od kojih neki stoje i do pola milijuna funti.

Njihove utrke ulicama zapadnog Londona tema su novog dokumentarnog filma televizijske mreže Channel 4 “Millionaire Boy Racers” koji skupinu arapskih mladića prati iz njihovih pustinjskih domovina u London, gdje provode ljetne tjedne kako bi se sklonili od strogih pravila, vjerskih obaveza i teško podnošljivih vrućina.

Njihova alternativna meka tih dana postaje London u koji dolaze na druženje s prijateljima izvan dosega budnih očiju obitelji, zabavu i trošenje. Obilno trošenje.

Procjenjuje se da svake sezone na shopping potroše više stotina milijuna funti, što ih čini skupinom koja u jednom danu potroši najviše novca na kupovinu u britanskoj metropoli. Skupa odjeća, nakit, satovi, automobili, stanovi, tehnologija - njihovi su apetiti veliki, a džepovi duboki. Ljetno kraljevstvo londonskih Arapa je Knightsbridge, najbogatiji dio Londona na zapadnom rubu središnjeg dijela grada.

Činjenica da je njihovo predgrađe pretvoreno u kraljevstvo bogatih Arapa izaziva nelagodu. Tvrde da londonska Metropolitan Police ne čini dovoljno kako bi kontrolirala njihovo neprikladno ponašanje na ulicama, gdje jure izvan dopuštenih ograničenja brzine i parkiraju na mjestima lokalaca, često nekažnjeno.

Automobilska buka je neizdrživa, tvrde, i tek s kalendarskim dolaskom ramazana život u Knightsbridgeu vraća se u svoj miran, uobičajeni tijek.

“London je oduvijek bio mjesto miješanog stanovništva i s time nemam problem dok god poštuju naša pravila. Problem je s tim prebogatim dječacima iz zemalja Zaljeva to što ne znaju što znači poštivanje pravila.

"U ljetnim mjesecima postalo mi je gotovo nemoguće prošetati ovim prekrasnim predgrađem a da me gotovo ne pregazi auto, a kako mi je stan okrenut na jednu od glavnih ulica Knightsbrigdea, nerijetko me noću budi njihov agresivan zvuk”, kaže Mark Staveley, koji u Knightsbridgeu živi 30 godina.

Njegova susjeda Karen Morgan Thomas počela je organiziranu kampanju protiv arapskih playboya koji remete mir u predgrađu u kojem živi od rođenja. Pismima žalbe obratila se ambasadama njihovih zemalja, londonskoj policiji i gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu. Za sada nema odgovora.

No, za lokalce zimski mjeseci nose dobre vijesti. Niske temperature i Knightsbridge u magli ionako nisu primamljivi posjetiteljima s Istoka. Njihovi superbrzi automobili sada jure ulicama Dohe, Rijada i Dubaija.

Nema sumnje, s dolaskom toplijih dana arapski playboyi u superbrzim autobilima vratit će se u Knightsbridge.

“Mi ne mislimo ništa loše, samo se želimo dobro provesti! Možda nas zato gradski oci ostavljaju na miru”, kaže mi jedan od njih iz saudijskoga grada Jedde.

Njihova sezonska adrenalinska injekcija anemičnoj ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva, dakako u obliku stotina milijuna funti, vjerojatniji je razlog.

Kopirati
Drag cursor here to close