Ugledajmo se: Pogledajte kako se odvozi smeće u Švedskoj
Skupljanje otpada
OBJAVA: Četvrtak, 18. svibnja 2017. 19:58
IZVOR: Bljesak.info/Index.hr
AUTOR: D.L.
Ugledajmo se: Pogledajte kako se odvozi smeće u Švedskoj
0

Ako lokalna zajednica dodjeli prolaznu ocjenu ovakvi samovozeći kamioni bi mogli ući u širu primjenu u najkraćem roku

Pokaže li se ovaj projekt uspješnim u Švedskoj će posao odvoza otpada biti većim dijelom automatiziran.

Projekt implementacija autonomne vožnje zajednički su pokrenuli Volvo Trucks i Renova, a rezultat je autonomno vozilo za skupljanje otpada.

Kamion Volvo FM 330 koristi GPS i nekoliko senzora kojima skenira okolinu oko vozila, pozicionira ga i upravlja u skladu sa zahtjevima. Kad se prvi puta proveze novim područjem, kamionom upravlja vozač, a ruta se mapira i snima. U drugom prolazu djelatnik mora samo zaustaviti vozilo, uključiti sustav autonomne vožnje i kamion će ga pratiti.

Zasad kamion autonomno vozi isključivo unazad kako bi djelatnik mogao pratiti njegovo kretanje dok obavlja posao. Rezultati su fascinantni, osim što je sada dovoljan samo jedan djelatnik, posao odvoza je osjetno brži i sigurniji, a primjetna je i manja potrošnja goriva.

Testiranja sustava provodit će se do kraja godine, a u obzir će se uzimati dojam djelatnika, ali i lokalnog stanovništva. Ako lokalna zajednica dodjeli prolaznu ocjenu ovakvi samovozeći kamioni bi mogli ući u širu primjenu u najkraćem roku.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.