Budućnost prijevoza

Uber zaposlio NASA-inog inženjera za leteće aute

AutoMoto / Flash | 07. 02. 2017. u 17:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taksiranje po cestama, pa čak i ono autonomno, Uberu će uskoro, čini se, dosaditi, pa su se odlučili okrenuti prema razvoju letećih prijevoznih sredstava.

O tome se već neko vrijeme govori, a sada je razvoj očito došao u ozbiljniju fazu pa Uber kreće u lov na talente. Bloomberg doznaje kako im se, u odjelu za razvoj "letećih taksija", nedavno pridružio inženjer NASA-e Mark Moore.

Moore je za američku svemirsku agenciju još 2010. godine izradio dokument u kojem se opisuje mogućnost letećeg osobnog vozila budućnosti, s mogućnošću vertikalnog uzlijetanja i slijetanja.

Ovaj je dokument čak tada bio inspirirao i Googleovog Larryja Pagea da investira vlastiti novac u dva startupa koji se bave sličnom tehnologijom: Zee Aero i Kitty Hawk, piše Bug.hr.

Iz Ubera kažu da njihova vizija gradskog transporta budućnosti uključuje "vertiportove" – male zračne luke za VTOL (vertical takeoff and landing) letjelice – koji bi funkcionirali kao danas autobusne stanice.

Letjelice bi imale dolet od oko 50 do 100 milja (80 do 160 km), bile bi pokretane električnom energijom, a za početak bi imale pilota. Kasnije bi, dakako, letjele samostalno.

Moore je iz NASA-e otišao godinu dana prije mirovine, nakon čak 30 godina rada u toj agenciji. U Uberu će dobiti poziciju glavnog inženjera unutar odjela Uber Elevate, koji radi na "letećim taksijima".

Kopirati
Drag cursor here to close