Problemi sa dozvolama

Uber pustio autonomne taksije na cestu, država ih zaustavila

AutoMoto / Flash | 15. 12. 2016. u 14:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga je tjedna Uber počeo u San Franciscu nuditi klijentima uslugu prijevoza putem autonomnih vozila. Prvo je u utorak testiranje omogućeno novinarima, da bi u srijedu projekt krenuo i u javnu primjenu.

Međutim, samo nekoliko sati po pokretanju usluge kalifornijski je Odjel za motorna vozila (DMV) poslao upozoravajuće pismo Uberu i zaprijetio im tužbom.

Uber, naime, nije ishodio potrebne dozvole za prometovanje autonomnih vozila u javnom prijevozu, već samo za potrebe testiranja. Iz tog je razloga projekt odmah i zaustavljen, prenosi Bug.hr.

Uberu, dakako, ovo nije prvi puta da "rasteže" zakone i radi na samom rubu legalnosti. Njihov direktor projekta autonomnih vozila Anthony Levandowski izjavio je povodom ove zabrane kako oni smatraju da im dodatna dozvola nije potrebna jer "sva Uberova vozila imaju vozače koji u bilo kojem trenutku mogu preuzeti kontrolu".

Ipak, ovi vozači baš i nisu neka velika garancija sigurnosti prometa, barem kada je riječ o (očito) nedovoljno testiranoj tehnologiji. Baš u vrijeme dok su aktivni autonomni taksiji kružili San Franciscom, jedan je vozač svojom dashboard kamerom snimio Uberov Volvo kako prolazi kroz crveno svjetlo na križanju, te umalo gazi pješaka.

Iz Ubera poručuju da je riječ bila o ljudskoj pogrešci, da to vozilo nije bilo dijelom pilot projekta, te da nije prevozilo putnike. Neoprezni vozač je suspendiran, a istraga se nastavlja.

Kopirati
Drag cursor here to close