E-budućnost

U središtu strategije budućnosti bit će električni automobili

AutoMoto / Flash | 19. 08. 2017. u 10:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz još jedne automobilske kompanije ovog tjedna potvrdili su kako budućnost auto industrije pripada električnim vozilima – nakon što su nedavno iz Volva najavili kako će od 2019. svi novi modeli imati električni ili hibridni motor, sada su i iz Hyundaija najavili "promjenu proizvodne strategije" u čijem će centru u budućnosti biti električna vozila.

Planovi ove kompanije u sljedećih nekoliko godina uključuju 3 plug-in hibrida i osam električnih automobila te izgradnju prve tvornice namijenjene proizvodnji isključivo električnih vozila koja će im omogućiti razvoj većeg broja e-vozila s većim dometom.

Već sljedeće godine možemo očekivati i električnu verziju SUV modela Kona čiji će domet s jednim punjenjem baterije iznositi skoro 400 km, a Hyundaijevi planovi uključuju i razvoj električne limuzine pod svojim Genesis brandom koja bi se na tržištu trebala pojaviti 2021. s dometom oko 500 km i s kojom će konkurirati Tesli, no analitičar automobilskog tržišta Robin Zhu za BBC rekao je kako za četiri godine možemo očekivati daljnji napredak Teslinih baterije pa će tada i domet njihovih automobila biti još veći nego danas, prenosi Zimo.co.

Inače, Hyundai je prošle godine predstavio svoj prvi potpuno električni automobil namijenjen masovnom tržištu – IONIQ, no kao i za većinu sličnih e-vozila, njegov problem je baterija koja je slabija u odnosu na automobile iz Tesle i General Motorsa i domet s jednim punjenjem iznosi oko 280 km.

Za nekoliko godina možemo očekivati kako će gotovo sve automobilske kompanije u ponudi imati nekoliko modela električnih i hibridnih vozila – njihova cijena tada će vjerojatno biti konkurentnija (pogotovo ako države nastave s davanjem subvencija i povlastica njihovim kupcima), a do tada niti infrastruktura ne bi trebala biti problem jer će broj stanica za punjenje rasti sa sve većom prodajom vozila, dok bi punjenje trebalo biti sve brže.

Prema podacima koje je objavila International Energy Agency, prošle godine prodano je više od 750 tisuća električnih automobila, a iako je njihov udio u odnosu na klasične benzince i dizelaše najveći u Norveškoj, kada su u pitanju konkretne brojke, najviše automobila prodano je u Kini koja je zauzela više od 40 posto globalnog tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close