S dosta izlijetanja

U Opatiji održan 26. Rally Opatija - nastupila i posada iz BiH

AutoMoto / Flash | 08. 05. 2017. u 15:06 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Startni broj jedan na vratima ponijeli su domaćini, a ujedno i favoriti, Vilijam Prodan i Zoran Raštegorac u Peugeotu 208 T16 R5 iz radionice OPV-a, koji su dobrom i konstantnom vožnjom na kraju i slavili. Organizator, Autoklub Opatija, potrudio se da sjajno organizira rally, koji se pored Prvenstva Hrvatske bodovao i za Mitropa Kup, a zatim i Kup i Šampionat Bosne i Hercegovine.

Lista prijavljenih posada za ovogodišnje izdanje rallya u Opatiji brojala je ukupno 88 posada, na startu se našlo ukupno 75 posada iz čak devet europskih zemalja, a do kraja ovog, kako se ispostavilo zahtjevnog relija, stiglo je ukupno 60, piše RallyMagazine.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, Miro Gerh u Peugeotu 208 R2, je i pored izlijetanja na predzadnjem brzinskom ispitu Boljun 3, uspio da stigne do cilja rallya.  Njemu je ovo prvi nastup u novom automobilu, tako da je i ovo rezultat vrijedan pažnje.

 

Prodan i Raštegorac su poveli od samog starta rallya u petak uvečer, kada su na programu bila dva prolaza brzinskim ispitom ''Breza'' (jedan noćni), sa svega jednom desetnikom prednosti ispred Mađara Kristijana Hidega (Mitsubishi Lancer Evo IX R4). U subotu posade je očekivalo još devet brzinskih ispita na tri različite lokacije Šušnjevica, Boljun i Učka na Istri i Kvarneru, s ukupno 84 km brzinskih ispita i 390 km itinerera, raspoređenih u dva dana.

Prodan je pobijedio na šest brzinskih ispita, a veliku borbu za pobjedu vodio je s Jurajom Šebaljom i Kristijanom Golubom u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Na cilju rallya u centru Opatije razlika je iznosila 17,8 sekundi.

Međutim, već na prvom brzinskom ispitu drugog dana Šušnjevica, koji su godinama čekali da ponovo vide takmičari i gledaoci, Prodan je pobjedio s čak 8,9 sekundi, a tu prednost s minimalnim razlikama održavao je sve do posljednjeg, trećeg kruga, kada ju je udvostručio. Najbrži je bio na sve tri Šušnjevice, a višestruki hrvatski šampion, Juraj Šebalj, prije početka rallya je rekao da tko bude najbolji na tom brzinskom ispitu, taj će i dobiti rally, što se pokazalo točnim.

Rally je obilježila velika borba i male razlike u desetinkama, a to se kod nas i u okolini rijetko viđa, kao i veliki broj odustajanja, sa dosta izlijetanja. Veliki broj publike pored staze, koja je nagradila aplauzom svaki dobar prolaz i time pravila sjajnu atmosferu tokom cijelog natjecanja

Kopirati
Drag cursor here to close