Novi zakon

Tragedije se smanjuju ulaganjem u ceste, a ne kažnjavanjem vozača!

AutoMoto / Flash | 08. 02. 2017. u 07:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zakon o sigurnosti prometa BiH, nakon parlamentarne procedure, ovih bi dana trebao početi sa primjenom. Njime su uvelike pooštrene kazne za sve prekršaje.

Cilj je smanjenju broja nesreća sa smrtnim ishodom. Sa njegovom primjenom vidjet ćemo je li ovakav pristup zaista učinkovit, te hoće li sigurni i oprezni vozači na lošim cestama doprinijeti poboljšanju statistike.

Prometne nesreće, ozlijeđeni, poginuli... iz dana u dan sve strašnije slike, sve tragičniji događaji. BiH u narednim danima očekuje novi zakon o sigurnosti prometa, ali ceste, autoceste i prometnice, ostaju iste, dok kazne za prekršaje postaju mnogo veće.

Za prekoračenje brzine predviđene su kazne od 400 do 1.000 KM. Isto toliko možete platiti ukoliko odbijete alkotestiranje ili vam policajac izmjeri više od 1,5 promila alkohola u krvi. Ako je suvozač pijan, i taj ste luksuz dužni platiti - 40 maraka. Zaboravili ste zavezati pojas, za to su od sada previđene kazne od 100 do 300 KM, a iste novčane kazne predviđene su za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje.

Nadležni novim zakonom žele smanjiti broj nesreća. Struka smatra da se tragedije na cestama smanjuju ulaganjem u infrastrukturu, a ne slovima na papiru.

''A prvi stup u toj priči je da moramo poboljšati infrastrukturu, moramo poboljšati tehničku ispravnost vozila, moramo riješiti problem zbrinjavanja stradalih nakon nesreća, da ne tražimo ljude po dva-tri dana i da imamo adekvatne informacije. Na takav način se Europa i svijet bore'', kazao je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

A u BIH se jedina borba vodi u vezi sa foteljama. Svi pričaju o gradnji autocesta ali to ide sporo. Magistralne i lokalne ceste tek pred izbore dobiju sloj asfalta. Na cestama smo do sada izgubili grad ljudi i dok nadležni zakonima pokušavaju umanjiti broj nesreća građani se i dalje određenim dionicama voze na vlastitu odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close