Prodali obveznice

Tesla prikupio 1,8 milijardi dolara za financiranje proizvodnje Modela 3

AutoMoto / Flash | 12. 08. 2017. u 10:33 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla u petak je prodao 1,8 milijardi dolara neosiguranih obveznica, ušavši time uspješno po prvi put na tržište tzv. junk obveznica te osiguravši potrebna sredstva za ulaganje u proizvodnju svog Modela 3 sedan.

Tesla je te, za ulagače visokorizične obveznice koje im daju visoki prinos, prodao uz prinos od 5,3 posto, s rokom dospijeća za osam godina. Zbog snažne potražnje kompanija je povećala prvotno planirano izdanje od 1,5 milijardi eura, a i prinos je blago povećan u odnosu na planiranih 5,25 posto.

Tako prikupljeni kapital Tesli će pomoći u financiranju proizvodnje Modela 3 vozila, kojih planira od iduće godine proizvoditi 500.000, otprilike šest puta više nego u 2016. godini, javlja Hina.

Nedavno je Tesla objavio da ima 455.000 prednarudžbi za Model 3, čija je osnovna cijena 35.000 dolara te da za taj sedan bilježi u prosjeku dnevno 1.800 rezervacija.

Dosad je Tesla prikupljao svježi kapital putem ponude dionica i konvertibilnih obveznica, koje se s vremenom mogu konvertirati u dionice. U ožujku ove godine kompanija je prikupila 1,4 milijarde dolara prodajom konvertibilnih obveznica.

Od početka godine dionica Tesle poskupjela je 67 posto, čime je podignuta tržišna vrijednost kompanije na otprilike 60 milijardi dolara, iznad vrijednosti General Motorsa i Ford Motorsa, unatoč tome što Tesla još nije poslovao s dobiti.

Kopirati
Drag cursor here to close