Vozili smo

Švedska house mafija u Hercegovini

AutoMoto / Flash | 01. 07. 2016. u 06:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući tvrtki Auto Nuić, ovlaštenom trgovcu i serviseru Volvo vozila za Hercegovinu, imali smo priliku provozati dva nova Volvo modela, apsolutni hit model u svojoj klasi - model XC90, i to u hibridnoj varijanti T8 Twin Engine, a konačno smo se uživo mogli uvjeriti što nudi novi S90, statusna poslovna limuzina.

Oba ponuđena auta – XC90 i S90 su  veoma intuitivni, usprkos blagom strahu da nećemo skužiti sve potrebne komande, za tili čas, praktično za manje od jedne minute pokrenuli smo vozila, namjestili sjedala, upravljač – i navili glazbu – odjeknulo je doslovno kao u koncertnoj dvorani u Geteborgu! Tako je barem pisalo na displeju, a tako je i zvučalo. E, Volvo, Volvo…opet nas maziš!

Volvo XC90 T8 Twin Engine

Dakle, SUV o kojem se priča, a zanimljivo kako ga, na primjer, novinari uglednog američkog Car and Driver magazina opisuju zgodnom rečenicom „osvježavajuće ne-germanski, ali zato ne manje dobar, baš naprotiv“. U svjetlu te rečenice dočekali smo druženje sa trenutno jakim adutom marke Volvo za sve one koji žele kompletan automobil, ovaj put u kombinaciji dizelskog i električnog pogona, koji vozaču daje na raspolaganje 400 konjskih snaga, da mu se nađu u svakoj prilici.

Uređen u skandinavskom kućnom stilu (baš doslovno) u lijepoj kombinaciji bež kože i drveta (pravog), Volvo XC90 iznutra djeluje domaćinski kao da ste se zavalili u vaš osobni trosjed i samo čekate, nakon napornog dana, osjetiti dodir kućne zabave – kakvog dobrog filma, omiljene glazbe ili tako nečega. E, zato je tu odličan infotainment sustav Sensus, koji vam rukovanje ovim automobilom svodi na nivo rukovanja vašim pametnim telefonom.

Sam XC90 - iako je u pitanju veliki automobil, Volvo je pametno gradio i izgradio automobil, pa navikavanje na njega ide sasvim prirodno. Kako smo na vožnju stigli u modelu niže klase, manjih dimenzija i s ručnim mjenjačem, za očekivati je bilo da ćemo se morati malo „snalaziti“ s velikim SUV-om, ali tu nas je dočekalo potpuno iznenađenje – XC90 vozi se kao da si u njemu rođen.

Uopće ne odaje dojam velikog automobila, čak nam je i u već tradicionalnoj mostarskoj podnevnoj gužvi bio zgodan za vožnju. Uostalom, 400 konja i golemi okretni moment fino se razlažu, ovisno o potrebi, ne treba ih se plašiti, jer XC90 nije auto koji će vam podivljati u rukama.

Ustvari hoće samo ako to baš želite. Na otvorenoj cesti ste među „bogovima“, a po gradu je ovaj Volvo nečujan, izoliran od okoline i ugodan, a automatski mjenjač omogućava bezstresnu vožnju. A garantira i cool efekt s malim joystickom kojim birate mod vožnje. Pregledan je ovaj XC90 i nema mu se ništa prigovoriti, a za one koji nisu vični vožnji unatrag tu je besprijekoran sustav s kamerom iz pričje perspektive.

Iako je doslovno nakrcan svim mogućim senzorima, moramo primijetiti da kod XC 90 modela nema onog  iritantnog skričanja i skvičanja, tako zastupljenog kod nekih drugih proizvođača. A kad smo već kod drugih proizvođača, znate da je Volvo uvijek prednjačio sigurnošću – e sad se to zove Intellisafe, i ne uključuje više samo pasivnu sigurnost znanu kao „švedski čelik“ i gomila zona gužvanja oko sigurnosnog kaveza kabine, opkoljene gomilom  zračnih jastuka, nego podrazumijeva i niz sustava aktivne sigurnosti – od kamere koja snima 360 stupnjeva oko automobila, sustava asistencije za parkiranje, sustava detekcije pješaka i biciklista, sustava održavanja razmaka i brzine u odnosu na auto ispred. Drugim riječima, lijepa je spoznaja da voziš auto čiji su se tvorci zakleli da za četiri godine taj auto više neće uzrokovati ljudske žrtve, kako unutra, tako i izvan auta.

Volvo S90

Dugo se pretpostavljalo što bi to Volvo mogao napraviti u segmentu premium poslovnih limuzina, tamo gdje njemačka konkurencija već godinama nameće parametre. Pretpostavljalo se da će Volvo ići nekim svojim putem – i čim smo ga ugledali na prvim slikama bilo je jasno da se Volvo danas želi razlikovati kao što se sedamdesetih razlikovao Jaguar – širok, nizak i razmjerno dug auto djeluje uživo prilično „svemirski“, ali i moćno u isti moment.

Dalja razrada „Thor“ farova, karakterističnih za nove Volvo modele i maska koja definitivno i dalje daje prepoznatljivost Volvou u odnosu na ostale imponiraju sprijeda. Straga je rješenje svjetala također bitno drugačije u odnosu na većinu aktualnih modela ove klase i generalno svih limuzina na tržištu – i dok svi nekako šilje svjetla natrag, Volvo si je dao malo više oduška i dobio prepoznatljivost u masi. Sve što smo napisali o XC 90 modelu vrijedi i ovdje – maksimalni ugođaj, maksimalna sigurnost i maksimalna posvećenost ljudima. I spolja i iznutra.

Ovjes je još bolje dorađen, upravljanje je još efikasnije i brže reagira na poticaj vozača, a ukupan dojam podižu svi kućni sustavi sigurnosti na koje smo kod Volvoa navikli. Novi S90 može biti udobna i brza poslovna limuzina, ali i automobil kojim se može na put s obitelji. Dovoljno je mjesta i sasvim dovoljno snage.

Za više informacija o oba modela, cijenama i nivoima opreme, kao i tehničkim karakteristikama, posjetite osobno Auto Nuić u Mostaru na Bišću Polju – ili posjetite njihovu stranicu http://www.autonuic.ba/volvo

Kopirati
Drag cursor here to close