Ambiciozno!

Suad Hota za Bljesak: Ove godine ciljamo mjesto prvaka Centralne europske zone

AutoMoto / Flash | 17. 04. 2017. u 10:20 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suad Hota automobilistički as Bosne i Hercegovine, koji brani boje kluba Arc Racing iz Sarajeva, rođen je 1967, a automobilima i motorima se bavi cijeli život, s obzirom da mu je otac držao servis za motocikle, te je uz njega počeo raditi na motorima, a i voziti još kao 14-ogodišnjak.

Nakon teže prometne nesreće s motociklom, odlučio se s dva kotača prebaciti na četiri, a glavni krivac što je počeo voziti trke je Krešimir Bodnaruk.

Prvi trkaći automobil bio je Yugo u kojeg je ubačen motor 1.6 16v, koji je s preradama imao nekih 170-tak konjskih snaga. Sticajem okolnosti dolazi do sadašnjeg automobila, trkaće legende, Lancia Delta Integrale.

"Automobil je kupljen bez motora, te je sklopljen 'iz nule'. Godinama se radilo na tom automobilu, te kako je napredovao automobil napredovalo je i naše znanje", kazao je Hota za Bljesak.info.

Na zadnjem mjerenju snage, na punom pritisku, Lancia je imala nevjerojatnih 768 konjskih snaga!

Za brdske utrke, ipak se koristi manji 'boost' te Lancia tada razvija nekih 500-tinjak konjskih snaga, koje su koliko toliko 'primjerene' za odvozit utrku bez da se našteti mjenjaču ili nekom drugom dijelu pogonskog sklopa.



Najbolja staza za ovog prvaka je kako kaže Cazin, Krajiška zmija kako je neki zovu, koja je navodi Hota, organizacijski ispred sviju, i u samoj jugoistočnoj europi jedna od boljih staza.

''Publika stoji na stijenama iznad staze, navija, nitko nije ugrožen. Presvučena je novim asfaltom, novi su branici, i zaista je zadovoljstvo voziti'', govori Suad Hota za Bljesak.info.

Na pitanje što misli o odgađanju utrke „2.Rally Neum“ i ima li Hercegovina potencijal za održavanje i organizaciju rallya, Hota odgovara da nitko od svih silnih biznismena u Hercegovini nije htio stati iza jedinog rallya koji promovira Hercegovinu.  Načelnik općine Neum je ostao oduševljen prošlogodišnjom organizacijom rallya, te je i ove godine dao punu podršku za organizaciju. "Hercegovina kao regija je uvijek bila puno više zainteresirana za automobilizam, jednostavno dole ljudi vole više automobile, motore nego ostatak države", dodao je Hota. 

Suad Hota ove godine planira voziti prvenstvo Centralne Europske zone (CEZ), koje je stepenicu niže od Europskog prvenstva.



''Planiramo voziti osam od nekih 13 utrka, i planovi za ovu sezonu su zaista veliki i sve to zahvaljujući sponzorima, a pogotovo firmi Jasmin M. Brdske utrke nisu nimalo jednostavne za voziti, krug pogriješiš pa imaš još 10 krugova da se popraviš, da stigneš. Jedna brdska utrka se sastoji od vrhunske koncentracije vozača, vrhunski pripremljenog automobila i da uvijek imaš nove ili gotovo novo gume. Skup ovih stvari i znanje staze je vrlo bitno za brdsku utrku i da imate sve unaprijed u glavi isplanirano, i ako imaš mozga da sve to popamtiš onda si ti sigurno dobar vozač brdskih utrka'', govori Hota.

''Moj osobni stil vožnje je mekano kočenje, ali sam zato u drugom dijelu krivine vrlo agresivan, pravim dobre izlaze i maksimalno iskoristim taj quattro pogon'', dodao je.



U Bosni i Hercegovini se vozači više oslanjanju na talent, nego na znanje vožnje, jer malo tko ima novca da posjeti neku od škola brze vožnje.

''Od novih naraštaja izdvojio bih Haruna Hadžića, kojem smo zajednički napravili novi automobil, koji to tjera baš onako mladalački, i uz par 'caka' koje je počeo koristiti u drugoj sezoni je već došao u sami vrh i prestigao je neke starije i ozbiljnije vozače. To je, nazovimo, naša nova nada, a i imao mu je tko i pokazati s obzirom da je Harun, sin doajena automobilizma u BiH Bakira Hadžića'', kazao je Hota.

Po svemu viđenom, Suad Hota je za predstojeću sezonu i više nego spreman, te nam samo ostaje poželjeti mu sreću i što manje kvarova na legendarnoj Lanciji. Kako sam kaže, uz vrhunsku koncentraciju, vrhunski automobil i nove gume, rezultat ne može izostati.

Kopirati
Drag cursor here to close