Uzor IKEA

Stiže nam automobil na rasklapanje - OX

AutoMoto / Testovi | 09. 09. 2016. u 22:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Global Vehicle Trust osmislila je jeftino, robustno vozilo Ox, namijenjeno zemljama u razvoju koje nemaju razgranatu cestovnu infrastrukturu. Radi lakše distribucije, predviđeno je da se Ox transportira na krajnje odredište u dijelovima, gdje bi se za nekoliko sati sklopio u potpuno funkcionalan automobil.

Do sada je ovakav način proizvodnje bio karakterističan za velike svjetske proizvođače nameštaja, kao što je IKEA, a Global Vehicle Trust došao je na ideju da sličan princip primjeni u auto-industriji, prenosi B92.

Kompanija je osnovana 2011. sa ciljem da zemljama trećeg svijeta ponudi pristupačno vozilo koje će zadovoljiti potrebe tamošnjeg stanovništva za prijevozom, u krajevima u kojima nije razvijena cestovna mreža. Automobil, simbolično nazvan Ox ('vol'), može se transportirati u dijelovima, kako bi se snizila cijena njegovog prijevoza do onih kojima je namijenjen.

Proizvođač tvrdi da tri čovjeka mogu rastaviti vozilo za svega šest sati, dok je za ponovno sklapanje potrebno dvostruko više vremena. Kada se transportira u dijelovima, zauzima svega jednu šestinu prostora potrebnog da bi se prevezlo u sklopljenom stanju.

Nosivost je 1.900 kg, a kapacitet tovarnog prostora iznosi oko sedam kubnih metara. Kada je prazan, Ox je težak 1,6 tona, dok je njegova dužina 4,3 m. S obzirom da je namijenjen eksploataciji na različitim terenima i cestovnim podlogama, odstojanje od tla iznosi oko 25 cm, a u stanju je da prođe kroz vodenu prepreku dubine 1,3 m.

Primarno, Ox će se koristiti u ruralnim predjelima Afrike, ali i u drugim siromašnim krajevima svijeta sa nerazvijenom cestovnom mrežom. Predviđeno je da se u teretnom dijelu prevoze namirnice i druge potrepštine do udaljenih, nepristupačnih naseobina, a po potrebi u zadnji dio vozila može se smjestiti do 13 osoba.

Dizajneri su vozačku poziciju smjestili u središnji dio kabine, kako bi Ox bio podjednako upotrebljiv u svim dijelovima svijeta, bez obzira da li se u određenoj zemlji vozi desnom ili lijevom stranom. Zadnja stranica se može oboriti tako da posluži kao utovarna rampa, a klupe za putnike u teretnom dijelu mogu se iskoristiti i kao potpora ako se vozilo zaglavi u pijesku.

Za pogon je izabran 2.2 litarski turbodizelaš, dok se snaga prenosi na prednje točkove pomoću manulanog mjenjača sa pet brzina, piše B92. Zanimljivo je da je u oblikovanju ovog vozila sudjelovao čuveni Gordon Murray, koji je između ostalog u svojoj višedecenijskoj karijeri dizajnirao i jedan McLaren F1.

Kopirati
Drag cursor here to close