Mlada Boleslav

Škoda slavi 4 milijuna proizvedenih Fabija

AutoMoto / Flash | 23. 06. 2017. u 08:16 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škoda je u Mladoj Boleslavi proizvela 500.000-ti model Fabije treće generacije. Istovremeno obilježavaju još jednu obljetnicu, a riječ je o ukupno četirimilijuntom modelu Fabia koji je od debija serije modela 1999. godine sišao s proizvodne trake. Jubilarni primjerak je Fabia Combi Combi sa 1,0 TSI benzinskim motorom i automatskim DSG mjenjačem u Moon bijeloj boji. Sa 91.400 isporuka u prvih pet mjeseci 2017. godine ovaj mališan trenutačno zauzima drugo mjesto, nakon Octavije na popisu najprodavanijih Škoda modela, piše AMS.

'Od 1999. godine ovaj se kompaktni model ubraja u standarde našeg portfelja modela te očarava kupce diljem svijeta. Njegove tri generacije pokazuju razvoj marke: najmoderniju tehniku i izvanrednu ponudu prostora uz izniman omjer uloženog i dobivenog upotpunjuju atraktivni dizajn i vrhunske tehnologije za sigurnost i udobnost. Danas Fabia više no ikada predstavlja značajnu pogonsku snagu za naš dinamični rast', kaže Michael Oeljeklaus, član uprave Škode zadužen za proizvodnju i logistiku.

Prva Fabia proslavila je svoju premijeru 1999. godine na međunarodnom salonu automobila IAA u Frankfurtu, netom prije ulaska u novo tisućljeće. Temeljila se na platformi A0 marke Volkswagen te je svojedobno postavljala mjerila u području upravljanja, sigurnosti i tehnologije motora. Na sajmu automobila Paris Motor Show u jesen 2000. godine predstavljena je Combi verzija. Tri godine kasnije stglo je sportsko RS izdanje, a do 2007. S proizvodnih je traka sišlo 1,790.000 primjeraka prve generacije.




Na Salonu automobila u Ženevi 2007. predstavljena je druga generacija koja je ponudila još veći prostor uz dimenzije koje su ostale kompaktne. Proširena je paleta motora, a novi su modeli opremljeni novim komfornim i sigurnosnim značajkama. Na jesenskom salonu automobila u Frankfurtu predstavljena je Combi verzija, a koja je postavila nova mjerila u području tehnologije i funkcionalnosti, uz više prostora. Kapacitet prtljažnika porastao je u usporedbi s prethodnim modelom za 235 litara. Kasnije je prikazan model Scout, ali i Fabia Monte Carlo DNK motosporta. Proizvodnja druge generacije završila je nakon proizvedenog 1,710.000 automobila u lipnju 2014. godine.



Od tada aktualna je treća generacija. Do danas je s proizvodne trake sišlo već 500.000 vozila. Početkom 2017., na salonu automobila u Ženevi predstavljen je 1,0 TSI 3-cilindrični motor koji na raspolaganje stavlja veću snagu uz istovremeno nisku potrošnju, a dostupan je u izvedbama od 95 i 110 KS, te dolazi kao zamjena za 1,2-litreni 4-cilindrični motor.

Kopirati
Drag cursor here to close