Valja znati

Savjeti za duga putovanja automobilom

AutoMoto / Flash | 01. 08. 2017. u 09:37 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni preduvijeti za uspješno i sigurno putovanje na dulje relacije automobilom su –da je automobil u dobrom stanju, prtljaga je sigurno smještena i svi su putnici vezani. Spremni ste krenuti na put, a duga putovanja su stresna i zahtijevaju veliki napor?

Automania donosi nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da sigurno stignete na svoje odredište i pritom se što manje umorite. Cilj dugih vožnji je sigurno i u dobrom raspoloženju stići na odredište. Brzina ne bi trebala biti najvažnija stvar. Duga putovanja zahtijevaju često stajanje radi odmora. Umor utječe na vašu koncentraciju, otupljuje vaše reflekse i sposobnost procjenjivanja te povećava opasnost od prometne nesreće. Budite svjesni ukupne nelagode, bolova u vratu, rukama i ramenima ili zamagljenog vida -to su načini na koje vam vaše tijelo govori da vam je potreban odmor. Pojačavanje glazbe, pijenje kave ili kofeinskih napitaka ili zaustavljanje da biste se nakratko prošetali mogu biti učinkoviti na kratke staze, ali ne mogu ukloniti umor. Ako se počnete osjećati pospano, zamijenite se s drugim vozačem ili se zaustavite kako biste odrijemali.



Vaši putnici, posebno djeca, mogu patiti od bolesti vožnje. Za nju su dostupni razni lijekovi, od kojih se mnogi uzimaju prije početka putovanja. Naravno, prije nego dajete djeci bilo kakav novi lijek, valja se posavjetovati s liječnikom. Vrtoglavica i mučnina se mogu privremeno ublažiti otvaranjem prozora ili izlaskom iz automobila kako bi se udahnulo svježeg zraka. Umjesto da se fokusira na nešto unutar automobila, savjetujte djetetu da gleda van. Pripremite hladnjak s dosta zdrave hrane (svježe i suho voće, pločice sa žitaricama, krekeri od integralnog brašna itd.) kao i puno vode. Ove će vam zalihe posebno dobro doći ako zapnete u prometnom čepu pa ćete morati duže vrijeme sjediti u vrućem automobilu. Izbjegavajte jesti jaku hranu tijekom putovanja. Nekoliko ćete sati provesti u sjedećem položaju pa će vas visokokalorična i slabo probavljiva hrana učiniti neraspoloženima i umornima.

Na dugim kao i na kratkim putovanjima važno je da djeca budu stalno vezana sigurnosnim pojasom te da u ovisnosti o dobi, ne napuštaju dječju sjedalicu. Toplih sunčanih dana osigurajte zaštitu od sunca i vrućine za vaše dijete: automobilski prozori povećavaju toplinu sunca tako da postoji opasnost od toplinskog udara ili sunčanice. Djeca kojoj je dosadno i postanu nemirna predstavljaju opasnost u automobilu jer mogu skrenuti pažnju vozača od ceste i uvjeta na njoj. Zabavite najmlađe igranjem odgovarajućih putnih igara. Osim toga, redovito se zaustavljajte kako biste svi protegnuli noge i potrošili nešto energije. Sad kad ste ovako pripremljeni, vaš opuštajući odmor može početi već prilikom putovanja, a ne tek kad dođete na svoju destinaciju. Cilj dugih vožnji je sigurno i u dobrom raspoloženju stići na odredište. Brzina ne bi trebala biti najvažnija. Na duljim kao i na kratkim putovanjima važno je da djeca budu stalno vezana sigurnosnim pojasom. Stavite sjenila na prozore i rashladite djecu odgovarajućom odjećom, hladnim pićima i klima uređajem.

Kopirati
Drag cursor here to close