Čestitke

Sa trake sišao 8 milijuniti Audi quattro

AutoMoto / Flash | 25. 01. 2017. u 10:16 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Audi slavi poseban događaj koji odgovara trenutnom godišnjem dobu - s proizvodne linije u novoj tvornici u gradu San José Chiapa sišao je osam milijuniti Audi s quattro pogonom. Riječ je o tehnologiji koja osigurava značajan doprinos sigurnosti i užitku u vožnji, kao i na snijegu te ledu. Jubilarni model kojim je ostvarena ova brojka je Q5 2,0 TFSI quattro u Garnet crvenoj boji, piše AMS.

Quattro tehnologija svoj debi doživjela je 1980. i danas je dostupna u više od 100 izvedbi modela. Ovaj quattro pogon na sve kotače dio je standardne opreme u modelima Q7, A4 allroad quattro, A6 allroad quattro, A8 i R8 te svim S i RS modelima, a kao opcija dostupan je u svim drugim modelima ove marke. U 2015. godini 44 posto svih Audi kupaca u cijelom svijetu odabralo je modele opremljene s quattro pogonom. Audi Q5 nadopunio je ovaj popis s približno 262.000 komada. quattro modeli imaju posebno dobru prodaju na tržištima SAD-a, Kanade, Rusije i Bliskog istoka. Prodaja quattro modela iznosila je u Njemačkoj 122.048 automobila.

Zadnja faza razvoja iz Audija je quattro pogon s ultra tehnologijom. Na sličan način projektiran je za modele s uzdužno postavljenim motorom u kojima aktivno kontrolirana višeslojna spojka na kraju prijenosa promjenjivo distribuira okretni moment između pogonskih osovina, u slučaju pogona na sve kotače. Spojni element u diferencijalu stražnje osovine može dodatno otvoriti vezu sa stražnjim kotačima. Obje spojke odvajaju se u uvjetima vožnje kada pogon na sve kotače ne pruža nikakvu korist, zbog čega se ne aktiviraju dijelovi stražnjeg pogona odgovorni za veći otpor kretanju.

Kontrolna jedinica sustava koristi niz podataka kako bi kreirala model statusa vozila s predviđanjem ponašanja od pola sekunde unaprijed. Ako, na primjer, sustav detektira da će unutrašnji kotač proklizati, unaprijed se prebacuje na pogon na sve kotače. Rezultat toga je da je pogon na sve kotače uvijek spreman kada je to potrebno. Ovaj novi koncept značajno povećava učinkovitost bez ugrožavanja držanja podloge i dinamike vožnje.

Kopirati
Drag cursor here to close