Europski detroit

Rekordna proizvodnja automobila u Češkoj i Slovačkoj

AutoMoto / Flash | 17. 01. 2017. u 11:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja i prodaja automobila obarala je prošle godine rekorde u "malom srednjoeuropskom Detroitu" Češkoj i dostigla 1,34 milijuna proizvedenih vozila, dok je s proizvodnih traka tri tvornice automobila u Slovačkoj sišlo 1,04 milijuna novih vozila, piše Beta.

Proizvodnja automobila je tijekom 2016. godine porasla za 8,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a najvećem proizvođaču, Škodi iz Mlade Boleslave čak za 12,5 posto, priopćilo je danas češko Udruženje automobilske industrije.

Škoda je 2016. godine imala udio od 57 posto u proizvodnji novih automobila i lani je proizvela 765.000 vozila.

"Upravo zahvaljujući uspjehu automobilske industrije češko gospodarstvo je krajem prošle godine zabilježila rast od skoro četiri posto. U drugim industrijskim sektorima stanje prošle godine nije bilo tako ružičasto", kazao je dnevniku Pravo ekonomist Jan Vejmjelek.

Tri tvornice automobila u Slovačkoj proizvele su lani 1,04 milijuna novih vozila, objavio je tamošnji Savez automobilske industrije rekavši kako je oboren rekord.

Iako je i češka i slovačka automobilska industrija orijentirana prije svega na izvoz, rekordno su nove automobile nabavljali i Slovaci i slovačka poduzeća.

Prošle godine registrirali su 88.163 nova automobila što je rekord od osamostaljenja Slovačke 1993. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close