Mostar

Predstavljen projekt iz oblasti automobilske mehatronike

AutoMoto / Flash | 16. 06. 2017. u 12:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru u petak je svečano predstavljen projekt "Unapređenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike" koji bi studentima trebao pomoći u povezivanje praktičnog s teorijskim znanjem u toj oblasti.

Cilj je projekta kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera te razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije.

U sklopu projekta na Fakultetu će se otvoriti novi laboratorij za ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem i mehatroniku motornih vozila.

''Naši će studenti moći praktično koristit tu tehnologiju, no još je veća vrijednost znanje koje će dobiti kroz ovaj laboratorij'', kazao je dekan Fakulteta strojarstva i računarstva Željko Stojkić, ocijenivši kako je laboratorij koristan ne samo za studente i nastavnike, već i za lokalno gospodarstvo.

''Laboratorij je namijenjen za studente strojarstva računarstva i elektrotehnike jer mehatorinika objedinjuje sva tri tehnička područja, i ovo je idealna prilika i način kako demonstrirati znanje i tehnike koje se koriste ovdje na fakultetu'', istaknuo je Stojkić.

Dodao je kako se studenti tog fakulteta ne moraju brinuti za posao jer za tu struku posla ima i u BiH i inozemstvu.

Projekt Menager Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Volker Hanns ustvrdio je kako je GIZ partner i podrška svim aktivnostima koje će se provoditi na ovom području.
''Želimo uvezati privatni sektor s područjem obrazovnog sustava, odnosno sa sveučilišnim obrazovanjem '', istaknuo je Hanns, naglasivši pritom kako GIZ želi unaprijediti rad sveučilišta.

Projekt su potpisali Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić".

Pokroviteljstvo projekta osigurava DeveloPPP.de, program njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju.

Projekt vrijedi više od 400 tisuća eura, a predviđeno trajanje je tri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close