Budućnost autoindustrije

Predstavljen električni automobil čiji se dijelovi proizvode u Laktašima

AutoMoto / Flash | 01. 11. 2013. u 15:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektromobil, čiji se jedan dio komponenti, u vrijednosti od 10.000 eura po automobilu, proizvodi u Republici Srpskoj, danas je predstavljen javnosti u prostorijama kompanije "Jaksche“ u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Elektromobil se već uspješno koristi u poštama Njemačke, prvom klijentu poduzeća "Nikola Tesla“, koje je nositelj projekta za elektromobil u RS-u.

''Mislim da je električni automobil tehnologija budućnosti'', istaknuo je v.d. direktora javnog poduzeća "Nikola Tesla“ Dragan Vučetić.

''Naš partner, njemačka tvrtka "Stritskuter“, planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u lipnju naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila'', rekao je Vučetić i naveo da se u RS-u proizvodi 60 posto komponenti za elektromobil.

Pohvale za ovaj projekt izrazio je i ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević.

''Zajedno s ovim projektom RS postaje centar investiranja na Balkanu'', ustvrdio je on.

Direktor poduzeća "Jaksche“ Miroslav Stolić, predstavnik konzorcija elektromobila, predstavio je prisutnima svih pet poduzeća sudionika u projektu.

''Želja su nam i mnogo veći poduhvati od ovog koji ste vidjeli danas te planiramo da poslovanje konzorcija i predstavljanje kapaciteta gospodarstva RS-a bude prošireno na Europu, ali i cijeli svijet'', kazao je Stolić.

Na prezentaciji su prisutni imali priliku vidjeti gotov proizvod rada i uloženih napora u proteklih godinu dana kada je u pitanju elektromobil.

Potpredsjednik Vlade RS-a Jasmin Komić kazao je da je RS realizacijom ovog projekta pokazala da ima znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil sudjeluju tvrtke "Jaksche", "Famos", "Kaldera", "Elas" i "Netkuem".

Kopirati
Drag cursor here to close