Misle zeleno

Policija počinje koristiti električne automobile

AutoMoto / Flash | 22. 05. 2017. u 12:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska želi postati prva zemlja na svijetu u kojoj se neće koristiti fosilna goriva te bi sve potrebe za energijom trebali namiriti iz nuklearnih i hidro elektrana i alternativnih izvora energije.

Jedan od koraka prema "slobodi" od fosilnih goriva jest zamjena klasičnih automobila s električnim – iako e-vozila postaju sve popularnija diljem svijeta pa čak i u Hrvatskoj, njihov je udio i dalje jako mali te će trebati još godine, a u nekim slučajevima možda i desetljeća u potpunosti zamijene današnje automobile.

Kako bi se pripremili za takvu budućnost, švedska policija nedavno je počela s testiranjem električnih automobila, a nakon pozitivnih reakcija i zadovoljstva s korištenjem ovakvih vozila, odlučeno je kako će policija nastaviti s njihovim korištenjem i dalje.

Automobili su korišteni u Stockholmu, Gothenburgu i Malmou, no ne u akcijama i patrolama, za što će se i dalje koristiti klasična vozila, već za prijevoz osoblja, zatvorenika i slično, piše Zimo.co.

Ova vozila, objavili su sredinom veljače iz švedske policije, imaju svojih prednosti, ali i nedostataka – prednosti su što su iznimno tiha, ugodna za vožnju i jeftina za održavanje, no problem je što ih pješaci i biciklisti često ne čuju tako da vozači moraju biti maksimalno oprezni prilikom vožnje.

Također, problem je i domet električnih automobila te vozila koja koristi švedska policija s jednim punjenjem baterije mogu odvoziti samo oko 190 km.

Sva vozila dolaze s ugrađenim sustavom navigacije koja vozače obavještava o najbližim stanicama za punjenje kako bi vozači mogli na vrijeme napuniti baterije.

Osim cijene, najveći problem ljubitelja električnih automobila upravo je baterija, odnosno mali kapacitet i dugo vrijeme punjenja, no zahvaljujući napretku tehnologije kapacitet baterija sve je veći, a neke punionice omogućavaju brzo punjenje baterije tako da će u budućnosti i na ovom polju električna vozila moći konkurirati klasičnim automobilima i s vremenom ih u potpunosti zamijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close