Starci na cesti

Pojačati tehničke preglede i pristojbe da građani 'pomlade' vozni park

AutoMoto / Flash | 30. 06. 2014. u 06:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna starost vozila u Kantonu Sarajevu je 16 i pol godina, a u tome prednjače kamioni i autobusi, piše Dnevni avaz.

Profesor na sarajevskom Prometnom fakultetu, Mustafa Mehanović, kaže kako je broj prometnih nezgoda u korelaciji s brojem neispravnih vozila registriranim na stanicama tehničkog pregleda.

- Najviše su neispravni kočioni, a zatim upravljački sustavi. Proteklih godina broj prometnih nesreća u Sarajevu kretao se između osam i devet tisuća, od čega je osam posto bilo s tragičnim posljedicama. Vještačenjima je utvrđeno da je najveći uzrok neispravnost vozila, pojašnjava Mehanović.

S druge strane, zamjenik zapovjednika Jedinice za promet Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Elvedin Muratspahić tvrdi kako je za prometne nesreće uglavnom jedini krivac ljudski faktor.

- Najodgovorniji su vozači i oni trebaju prilagoditi brzinu mogućnostima vozila. Potrebno je pooštriti kriterije na tehničkim pregledima i uvesti dodatne pristojbe za stara vozila. To će stimulirati obnavljanje voznog parka te poboljšati kvalitet zraka, rekao je Muratspahić za Avaz.

Inače, prosvječna starost automobila u Federaciji BiH je oko 17 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close