Ne poštivanje pravila

Pogledajte prometnu (ne)kulturu Albanije: Izgleda poznato?

AutoMoto / Flash | 06. 06. 2014. u 13:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promet koji se odvija izvan propisanih pravila, vozači koji ne propuštaju pješake na pješačkim prijelazima i zemlja u kojoj se poštuju tradicionalne vrijednosti. Zvuči poznato?

Prema najnovijim podacima u Albaniji je 2013. poginulo 95 pješaka. Vlada te zemlje pokrenula je kampanju i snimila promotivni spot kako bi podigla svijest vozača i uticala na njih da promjene svoje navike u vožnji.

Spot je napravila agencija Meken za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, a ideja je da se upravo kroz pitanje poštovanja tradicije i odavanja pošte prema mrtvima, skrene pažnja na stradanje pješaka. Jer, osim poštovanja koje se iskazuje preminulima, potrebno je poštovati i žive.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Albanija spada među najnesigurnije zemlje za vožnju u Europi. Na putovima u toj zemlji godišnje strada 13 ljudi na svakih 100 tisuća stanovnika. Po ovom pokazatelju od nje su gore samo Bosna i Hercegovina sa 16 i Ukrajina s 14 nastradalih.

Nešto bolju statistiku imaju Crna Gora (12), Rumunjska, Litva i Latvija (11), dok se Srbija nalazi u grupi zemalja, među kojima su Bugarska, Hrvatska, Poljska i Grčka, u kojima na putovima godišnje pogine 10 osoba na 100 tisuća stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close