Pet EuroNCAP zvjezdica za novi Nissan X-Trail
Nissan
OBJAVA: Petak, 10. listopada 2014. 16:20
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Pet EuroNCAP zvjezdica za novi Nissan X-Trail
0

Rezultat je nastavak sličnih ocjena od pet zvjezdica za novi Qashqai i Juke, što Nissanovu liniju crossovera čini jednom od najsigurnijih i najzaštićenijih u automobilskoj industriji.

Potpuno novi Nissan X-Trail dobio je pet zvjezdica, najveću ocjenu od EuroNCAP-a, neovisne organizacije za sigurnost. Rezultat je nastavak sličnih ocjena od pet zvjezdica za novi Qashqai i Juke, što Nissanovu liniju crossovera čini jednom od najsigurnijih i najzaštićenijih u automobilskoj industriji. U prodaji širom Europe od ove godine, novi X-Trail pravi je izlog Nissanovih inovacija u području sigurnosti, a raznovrsni napredni sistemi garantuju iznimnu zaštitu putnika i pješaka.

Visok stupanj zaštite

Tijekom ispitivanja u frontalnim sudarima. X-Trailova je kabina ostala stabilna, a očitanja na lutkama pokazala su da su koljena i bedrene kosti vozača i putnika dobro zaštićeni. Lutka vozača dobila je najviše bodova u ispitivanjima udarcem u bočnu prepreku, jer se pokazalo da su svi dijelovi tijela dobro zaštićeni. Zaštita je bila dobra čak i u težem ispitivanju bočnim udarcem u stub.

Kao što su se Nissanovi kupci već naviknuli očekivati, novi X-Trail dobro je ocijenjen i u pogledu zaštite djece. Na temelju očitanja na lutkama u dinamičnim ispitivanjima, X-Trail je osvojio maksimalan broj bodova za zaštitu 18-mjesečnog djeteta. Kod bočnog udarca obje su lutke zadržale zaštitne školjke njihovih sjedišta, smanjujući opasnost od dodira glave s dijelovima unutrašnjosti automobila. Na kraju, X-Trail je osvojio i maksimalan broj bodova za to kako svojim branikom štiti noge pješaka u slučaju udara. Dobre je rezultate imao na svim ispitnim lokacijama.

EuroNCAP-ovi rezultati pokazuju da Nissan teži tome da mu automobili budu što je moguće sigurniji za putnike i pješake. X-Trail ima neke od najnaprednijih sigurnosnih sistema u klasi, povezane u hvaljeni paket tehnologija Safety Shield. X-Trail, među ostalim, ima ove sigurnosne tehnologije:

Sustav pomoći pri naglom kočenju

Služeći se ugrađenim radarskim sustavom koji pregledava cestu ispred vozila, novi X-Trail vozačima pomaže na tri načina. Prvo je zvučno upozorenje, koje vozača upozorava ako se razmak do automobila ispred smanjuje. Zatim automobil, ako vozač ne reaguje na zvučna upozorenja, automatski malo prikoči. Na kraju, ako se razmak i dalje smanjuje, kočenje se pojačava.

Otkrivanje umora vozača

Obzirom na to da svaku petu prometnu nesreću izazove vozačev umor, novi X-Trailov sistem upozoravanja na pad vozačeve pažnje, važan je dodatak sigurnosnom paketu. Nakon što ''nauči'' vaš stil vožnje, sustav prati vaše postupke za upravljačem. Kada upravljanje postane nepravilno, na instrument tabli prikaže se upozorenje da vozaču treba odmor.

Prepoznavanje prometnih znakova

Riječ je o inteligentnom sustavu koji služi kao dodatni par očiju koji prepoznaje znakove ograničenja brzine i njihove obavijesti prikazuje vozaču. Znakove ograničenja brzine automatski čita prednja kamera, programirana da radi u cijeloj Europi, bez obzira na izgled znakova u pojedinim zemljama. Čak uzima u obzir i to što neke države imaju strože ograničenje brzine tokom oborina, pa vozaču prikazuje oba ograničenja.

Upozorenje na izlazak iz trake

Projektiran da upozori vozača počne li X-Trail skretati iz trake, sustav se služi naprednim kompjuterkim algoritmima za prepoznavanje oznaka na cesti. To mu omogućava da odredi gubi li automobil smjer. Ako skreće, a vozač nije uključio pokazivač pravca, sustav upozorava vozača.

Kontrola mrtvog ugla

Sustav za kontrolu mrtvog ugla novog X-Traila otkriva vozila u kutevima skrivenim od vozačevog pogleda. Prepozna li vozilo u mrtvom kutu, u vanjskom retrovizoru zasvijetli nenametljiva lampica. Uključi li vozač pokazivač pravca, kao znak da želi promijeniti traku, a sustav prepozna vozilo u opasnom području, lampica počne bljeskati i začuje se zvučni signal.

Otkrivanje pokretnih objekata

Sustav za prepoznavanje pokretnih objekata koristi prednje i stražnje senzore za parkiranje i hvaljeni Nissanov panoramski pogled (AVM) za pomoć pri parkiranju i tako podiže stupanj zaštite.

Ako se, dok automobil stoji, nešto pomakne u području pokrivenom sa četiri kamere, sustav upozorava zvučnim signalom i na ekranu označi područje gdje je otkriven pokretni objekt. Stražnja širokokutna kamera AVM-a ugrađena u vrata prtljažnika ima tzv. riblje oko, pa pokriva više od 180 stupnjeva. Takvo je stražnje vidno polje bez premca. Snimke iz kamere prikazuju se na velikom 18-cm ekranu NissanConnecta.

Automatsko uključivanje dugih svjetala

Projektiran da u svakom trenutku osigura da rasvjetni sustav novog X-Traila daje najveću osvijetljenost, sustav kombinira kameru visoke rezolucije s naprednim softverom za određivanje kada uključiti kratki ili dugi svjetlosni snop ovisno o kretanju drugih vozila.