Zaštita vozača

'Pametni' pojas mogao bi biti spas za brojne umorne vozače

AutoMoto / Flash | 24. 07. 2014. u 14:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni sustavi štite vozače od ozljeda, no iznenađujuće je malo onih koji su usredotočeni na povećanje čovjekove sigurnosti. To se prvenstveno tiče vozača koji su umorni ili pospani za vrijeme vožnje jer, ne samo da predstavljaju veliku opasnost za sebe, nego i za druge vozače u prometu.

Biomehanički institut u Valenciji u Španjolskoj razvio je prototip sustava koji spaja mogućnosti raznih nosivih gadgeta koji prate disanje, puls i druge podatke tijekom raznih aktivnosti. Harken je sustav koji mjeri puls (preko pojasa) i ritam disanja (kroz senzore u navlakama sjedala) vozača.

Sustav bi trebao raditi tako da će senzori prepoznati da će vozač utonuti u san te bi se trebao oglasiti alarm koji će probuditi vozača prije nego izgubi kontrolu nad vozilom.

''Varijacije u pulsu i ritmu disanja dobar su indikator stanja vozača jer su povezane s umorom'', navodi u priopćenju Jose Solaz iz Instituta. Kada ljudi prelaze u polubudno stanje, dolazi do promjena u pulsu i ritmu disanja i Harken može pratiti te varijable i upozoriti vozača na vrijeme.

Znanstvenici su sustav testirali na zatvorenoj stazi, a na redu je i testiranje u stvarnim uvjetima.

Još nije precizno određen datum puštanja Harkena u upotrebu. No, očekuje se da će to biti u skoroj budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close