Autoceste

Od danas skuplja cestarina u Hrvatskoj

AutoMoto / Flash | 01. 07. 2017. u 09:43 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas, 1. srpnja, pa do kraja rujna na snazi je sezonsko 10-postotno povećanje cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Jedinična cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a u tom će razdoblju biti skuplja za 10 posto, pa za cestarinu na relaciji Zagreb - Split umjesto 181 trebati izdvojiti 200 kuna, a Zagreb - Rijeka 77 umjesto 70 kuna.

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 47 kuna, tri kune više nego izvan ljetne sezone, a za 13 kuna, na 141 kunu raste cestarina na relaciji Zagreb - Lipovac.

Za 13 kuna povećava se cestarina od Zagreba do Osijeka, koja od 1. srpnja do 30. rujna iznosi 135 kuna, a od glavnog grada do Ploča veća je za 25 kuna i stoji 256 kuna, piše Hina.

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca u sezoni treba izdvojiti 21 kunu ili dvije kune više nego van sezone, a od Mraclina do Lekenika 11 kuna, što je kunu više.

Mostarina na Krčkom mostu u sezoni se povećava s 35 na 39 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija se povećava sa 20 na 22 kune.

Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine ostaju iste kao izvan ljetne sezone.

Za 113 relacija cijene cestarine zbog metodologije izračuna ostat će nepromijenjene, dok se korekcija provodi na 1.159 relacija. Prosječno povećanje cestarine iznosi 10 posto, s time da je najniže povećanje tri posto, a najviše 50 posto i to za motocikle zbog zaokruživanja, primjerice s dvije na tri kune.

Bina Istra mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine, piše Hina.

Na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a sezonsko povećanje cijena od 1. srpnja uslijedit će nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici.

Sezonsko povećanje cestarine tijekom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close