Od 25. listopada zakonski kažnjivo hodanje i tipkanje na mobitel
Kazne do 150 KM
OBJAVA: Utorak, 22. kolovoza 2017. 14:47
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Tipkanje hodanje mob cura
0

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 25 do 55 KM, dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 150 KM.

Korištenje pametnih telefona postalo je toliko učestalo da više nije neobično vidjeti nekoga da hoda ulicom i gleda u ekran.

Dok su mobilni telefoni imali fizičku tipkovnicu, vještiji korisnici mogli su tipkati bez gledanja. No, pametni telefoni s ekranima osjetljivima na dodir prisilili su ih da ipak pogled drže na ekranu.

Zbog toga su kao vozači, ali i kao pješaci postali neoprezniji i češće sudjeluju u prometnim nesrećama jer im je pozornost usmjerena na ekran, a ne na svijet oko sebe.

Zato su neki gradovi uveli posebne staze za one koji koriste pametne telefone, kao i posebne zvučne i svjetlosne signale kad se približavaju prometnici, javlja Bug.hr.

No, Honolulu je nedavno donio zakon koji će kažnjavati one kojima je pažnja usmjerena na pametni telefon, a ne na cestu.

"Distracted Walking Law" ili Zakon o ometanom hodanju na snagu će stupiti 25. listopada 2017. godine. Zabranjuje ulazak u raskrižje s pogledom na ekran (kamere, tableta, pametnog telefona ili videoigre). Zakon se ne primjenjuje na one koji u tom trenutku zovu hitne službe ili se nalaze na pločniku.

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 15 do 35 dolara (25 do 55 KM), dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 99 dolara (oko 150 KM).

S obzirom na to da su znanstvenici već utvrdili da smo ovisni o pametnim telefonima i da to utječe na način na koji se krećemo, čini se da će donošenje ovakvih zakona biti sve češće kako bi se zaštitili pješaci, ali i vozači.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.