Eko-Šminker

Novi Smart je pravi električni bombončić

AutoMoto / Flash | 23. 02. 2017. u 08:01 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za pogon se rabi elektromotor od 60 kW (81 KS), smješten u stražnjem dijelu, te razvija okretni moment od 160 Nm, uz doseg otprilike 160 km

Daimler je pripremio novo izdanje gradskih mališana, iz proizvodne palete Smarta, u električnom izdanju. Potpuno električni pogon dostupan je na čak tri modela, Fortwo, Fortwo Cabrio te Forfour, prenosi portal AMS



Zanimljivost je da je Fortwo Cabrio jedini serijski kabriolet s električnim pogonom. Za pogon se rabi elektromotor od 60 kW (81 KS), a koji je smješten u stražnjem dijelu vozila. Sposoban je već od samog starta isporučiti najveći okretni moment od 160 Nm, maksimalna brzina je ograničena na 130 km/h, dok službeni doseg iznosi otprilike 160 km.



Elektromotor četvrte generacije energiju crpi iz litij-ionske baterije od 17,6 kWh, a za što je zadužena sestrinska tvrtka Daimlera, Deutsche Accumotive. Baterija je smještena u podvozju vozila, a kako bi se dobila niska točka težišta, a ujedno i povećana sigurnost.



Ovisno o verziji, odnosno dostupnoj strujnoj mreži, te ugrađenom visokoučinkovitom punjaču električni baterije Smarta mogu se puniti do dvaput brže nego prije. S novim brzim punjačem (dodatna opcija dostupna od 2017.) vozilo se može napuniti za manje od 45 minuta (od 0 do 80 %).




Zahvaljujući aplikaciji 'smart control' brojne se informacije o električnom pogonu mogu dobiti na pametnom telefonu, tabletu ili osobnom računalu, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski.

 

Modeli Fortwo i Forfour plasirat će se na europsko tržište na proljeće 2017., a Cabrio verzija na električnu bateriju na europsko će tržište izaći na ljeto 2017. U Njemačkoj će se početne cijene za Fortwo Electric Drive kretati od 21.940 eura (što je preporučena maloprodajna cijena s uključenim PDV-om od 19 %). Ako se tome pribroji bonus za zaštitu okoliša, ukupna je cijena niža od 18.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close