Novi Nissan Juke: dizajniran za uzbuđenja
Predvodnik u dizajnu
OBJAVA: Četvrtak, 6. ožujka 2014. 19:31
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Novi Nissan JukeNovi Nissan Juke
0
Novi Nissan Juke
Novi Nissan Juke

Važnim promjenama, Nissanov pionirski crossover će zadržati vodeće mjesto u segmentu

Kad je bio predstavljen prije nešto više od tri godine, Nissan Juke iskoristio je inovacije za stvaranje potpuno novog tržišnog segmenta.

Baš kao što je Nissan Qashqai otvorio početno tržište crossovera, Juke je svoj upadljiv dizajn i naprednu tehnologiju iskoristio za utiranje novih puteva u kompaktnijem crossoverskom obliku.

Jukeova kombinacija iznimno individualnog stila, odličnih voznih obilježja i profinjene opreme u unutrašnjosti omogućila mu je da se za manje od 40 mjeseci proda u 420 tisuća primjeraka, uveliko nadmašivši konkurente.

Danas, u skladu s Nissanovom utvrđenom praksom stalnog razvoja, nastupa sljedeće poglavlje u Jukeovoj priči. Postajući uzorom na rastućem tržištu malih crossovera svojim premium stilom i profinjenošću, novi je Juke još jednom spreman ostaviti svoj trag u segmentu koji je stvorio.

Prepoznat kao predvodnik u dizajnu, novi se Juke koristi nizom konstrukcijskih poboljšanja, novim motorima i sveobuhvatnim programom personalizacije.

Među najvažnijim promjenama su iznova oblikovani prednji i stražnji dio s većim naglaskom na premium profinjenost i sportske detalje, novi 1,2-litarski turbomotor koji nudi bolje performanse, efikasnost i manje emisije, obnovljeni 1,6-litarski DIG-T motor, poboljšan pogon na sve točkove s usmjeravanjem momenta, novi točkovi od lake legure, napredna oprema u koju ubrajamo i novi audiosistem, posljednja generacija NissanConnect sustava povezivanja, Nissanov sigurnosni štit, te Nissanov sistem dinamičkog nadzora, a tu je i novi stakleni otvor na krovu koji se može otvoriti.

Promjenama u prtljažniku, prostor je u izvedbama s pogonom na dva točka povećan za 25 posto, a tu su i mnogo veće mogućnosti personalizacije. S nekoliko različitih paketa personalizacije na raspolaganju je niz novih boja i tema u unutrašnjosti.

Prava velika Nismo novost predstavljanje je predproizvodnog Jukea Nismo RS, potpuno fokusiranog modela s više snage (218 KS/160 kW), poboljšanim kočnicama, krućom karoserijom i blokirajućim diferencijalom na izvedbama s pogonom na dva točka.

 

  • Efikasan benzinski turbomotor 1.2 DIG-T
  • Velike promjene dizajna istaknute znatnim promjenama stila još više pojačavaju premium i sportske osobine 
  • Tehnologija poboljšana naprednim sistemom NissanConnect 
  • Dodani su revolucionarni Nissanov sigurnosni štit i panoramski monitor za pomoć pri parkiranju sa četiri kamere
  • Povećan kapacitet prtljažnika i poboljšana praktičnost 
  • Opsežan program personalizacije
  • Stakleni krov i ksenonska svjetla

 

Promjene i dodaci ubrzat će prodaju Nissanovog drugog po popularnosti modela u Europi, pomažući mu da oponaša upečatljiva dostignuća svog većeg brata Qashqaija. Juke je velika uspješnica u premium B segmentu, nadmašujući sve direktne suparnike, među njima i one vrhunskih njemačkih marki.

A usponu Jukea na vrh nisu pomogli samo modeli osnovnog nivoa: najbolje prodavan motor do danas je benzinski od 1,6 litara, a vrhunski paket opreme Tekna zaslužan je za više od trećine prodaje.

Kupce je privukla i opsežna paleta posebnih modela, kao što je Shiro i napredni n-tec, baš kao i ograničena serija Kuro Ministry of Sound, a sportski usmjeren Nismo u opsežnu je paletu unio i vozački užitak.

U broju od 420.000 ukupno prodanih primjeraka, 2013. imala je udio od 135.000, što će se sigurno povećati uvođenjem nove izvedbe. Svi modeli Jukea koji se prodaju u Europi i proizvode se u Europi, u Nissanovoj tvornici u britanskom Sunderlandu, gdje se radi u tri smjene kako bi se zadovoljile potrebe tržišta.

Važno za Nissan, Juke je marki privukao veliki broj novih kupaca. Čak 85 posto primjeraka otišlo je u ruke kupaca koji su prvi put kupili Nissan, čineći ga ne samo najboljim osvajačem u Nissanovoj paleti nego i modelom koji lako nadmašuje prosjek B segmenta, jer mnogi od novih kupaca na njega prelaze iz većih automobila.