Priprema

Novi A6 dolazi naredne godine

AutoMoto / Testovi | 30. 01. 2017. u 14:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži se kraj životnog vijeka aktualne generacije, a nasljednik je već u pripemi. Najveći rivali, Mercedes i BMW, predstavili su u 2016. potpuno nove generacije E klase i Serije 5. Za to vrijeme, Audi je sredinom godine samo redizajnirao aktualni A6, kako bi ovaj automobil, koji se pojavio još 2010., održao korak sa konkurencijom.

Međutim, pravi nasljednik je uveliko u pripremi, piše 'Auto Express', navodeći da sljedeću generaciju Audija A6 možemo očekivati 2018. godine. Isti izvor navodi da će novi A6, prije svega njegov prednji dio, biti dizajniran po ugledu na seriju Audijevih konceptnih vozila pod oznakom Prologue iz 2014. i 2015.

Automobil će biti postavljen na MLB mehaničku platformu VW grupe, čija je konstrukcija u velikoj mjeri izrađena od aluminija i čelika visoke čvrstoće, pa se očekuje i solidna ušteda u ukupnoj masi vozila, prenosi B92.

Osnovu motorizacije činit će četvorocilndarski benzinski i dizel turbo agregati, uz šestocilindraše koji će pogoniti snažnije modele iz game. U skladu sa suvremenim trendovima, očekuje se i Plug-in hibridna varijanta koja će osim konvencionalnog imati i električni motor.

Limuzina A6 debitirat će 2018, da bi nakon nje Audi predstavio i karavan verziju, a ubrzo zatim i novi A7.

Kopirati
Drag cursor here to close