luksuz ministara

Ništa od štednje: Za kupovinu vozila ministri potrošili 700.000 KM

AutoMoto / Flash | 11. 12. 2015. u 08:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezni obveznici su blizu 700 tisuća konvertibilnih maraka platili za luksuz ministara BiH od studenog prošle do kraja listopada ove godine.

Ministarstvo pravde BiH kupilo je osam vozila, ukupne vrijednosti 450 tisuća KM, resor sigurnosti dva vozila od 93 tisuće, Ministarstvo trgovine dva vozila vrijednosti 50 tisuća, dok je Ministarstvo vanjskih poslova uložilo 98 tisuća maraka poreznih obveznika u dva službena vozila. Sve se to navodi u odgovoru zastupnika Denisa Bećirevića, koji je prenio portal N1info.com.

Mostarska firma ministru prodala vozilo bez PDV-a

Bilo je kupovine i nakon listopada ove godine. Dragan Mektić kupio je 17. studenog vozilo vrijednosti 85 tisuća maraka bez PDV-a, i to od mostarske firme "Auto centar Tomić". Iz Mektićevog ministarstva su naveli razloge nabavke novog vozila.

"Naime, službena vozila koja trenutno koriste ministar i zamjenik ministra nabavljena su prije više od osam godina i pojedinačno su prešla više od 400.000 kilometara. Zbog stanja u kojem se nalaze i jako visokih troškova čestih popravki i održavanja, dalje korištenje ova dva vozila ocijenjeno je potpuno nerentabilnim", priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti raspolaže sa 22 vozila od čega 13 specijaliziranih za potrebe zaštite i spašavanja te prijevoz tajne pošte.

Dragan Čović je u lipnju ove godine, prilikom papine posjete Sarajevu, izjavio: "Ja idem u Audiju A8 sa aerodroma, papa ide u nekom tamo autu. Što reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv, ako nešto što nas dalje motivira se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način." Nekoliko mjeseci nakon skromne izjave, Čović se odlučio za nabavku luksuznog audija A8, čiji osnovni paket košta 142.000 KM.

200 tisuća KM za gorivo po  ministarstvu

Predsjedništvo BiH raspisalo je početkom listopada ove godine natječaj za nabavku novog vozila, čija je planirana vrijednost 171.000 KM.

Prema planu javnih nabavki, Vijeće ministara planira potrošiti za gorivo i održavanje vozila 200 tisuća KM, i to po svakom ministarstvu.

Od najavljenih štednji, čini se, nema ništa. A možda domaći političari samo slijede ukupne ekonomske trendove, jer BiH posljednjih kvartala bilježi pozitivne trendove. Bruto-društveni proizvod bilježi povećanje, pa uz oporavak ekonomije, evidentno, više nema potrebe ni da vrh države oskudijeva u luksuzu.

Kopirati
Drag cursor here to close