Dugovi

Ništa od električnih automobila iz Srpske

AutoMoto / Flash | 07. 04. 2015. u 08:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Nikola Tesla Banja Luka, koje je nositelj projekta proizvodnje elektromobila u RS, ostalo je dužno više stotina tisuća maraka poduzećima iz RS koja su s njima sudjelovala u ovom projektu, potvrdili su Nezavisnim novinama iz nekih od tih poduzeća.

Naime, ovaj projekt, koji je prije tri godine bombastično najavljen u RS i koji je uz poduzeće Nikola Tesla na čelu s tadašnjim direktorom Draganom Vučetićem kao kooperante okupio nekoliko poduzeća iz ove oblasti, sada se nalazi u fazi zastoja, praktično pred gašenjem.

U jednom od poduzeća iz RS koje je sudjelovalo u ovom projektu kazali su banjalučkim novinama kako je zastoj projekta u svakom smislu, i kad je u pitanju proizvodnja i naplata potraživanja. Rekli su nam da je poduzeće zbog više stotina tisuća maraka potraživanja od JP Nikola Tesla bilo u problemu, te moralo podizati i kredite da isplati plaće radnicima. Od nadležnih traže da im izađu u susret i ako već ne mogu izmiriti potraživanja, da im bar daju određene olakšice u poslovanju u tom iznosu.

Iz JP Nikola Tesla Banja Luka rekli su kako od dolaska nove uprave u ožujku prošle godine nisu mogli ostvariti nijedan kontakt sa strateškim partnerima iz Njemačke, koje je kao takve predstavljao bivši direktor Vučetić.

Naime, sadašnja uprava je u više navrata slala zahtjeve i molbe za razgovore na adresu njemačkog Street Scootera i Pošta Njemačke, ali ni na jedan od njih nije dobila odgovor, iako je Vučetić svojevremeno govorio da su upravo ove firme "strateški partner i poznati kupac".
 

Tako je polovinom 2012. godine u Banja Luci i predstavljen prototip elektromobila Streetscooter, a već 2013. u Aleksandrovcu je predstavljen automobil na električni pogon, čije se komponente većim dijelom proizvode u RS.

Kako je tada istaknuto, isporučeno je nekoliko desetina tih automobila, ali se po svemu sudeći na tome i stalo. Dakle, od tog posla očigledno nema ništa, tako da je policija RS pokrenula financijsku istragu u ovom poduzeću, zbog sumnji u razne malverzacije prethodne uprave, kada je u pitanju projekt proizvodnje elektromobila.

Kopirati
Drag cursor here to close