Nissan Leaf Propilot

Nissanovi autonomni automobili su već na cestama

AutoMoto / Flash | 28. 02. 2017. u 09:38 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na cestama u Europi. Nissan je već proveo testiranje u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi iskušao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.

Ovu tehnologiju među ostalima, čine radar koji upotrebljava milimetarske valove, laserski skeneri, kamere, računalni čipovi velikih brzina te posebno HMI sučelje (sučelje čovjek-stroj, engl. Human Machine Interface).



Sve to vozilu omogućuje autonomnu vožnju autocestama i gradskim cestama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacijski sustav. Naravno, kao i kod ostalih autonomnih automobila, za upravljačem i dalje mora sjediti čovjek koji nadgleda sve.



Londonski test uslijedio je nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan Leaf biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje Propilot koja omogućuje autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim cestama. Prošle je godine Nissan u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom Propilot, piše Tportal.

Tehnologija za autonomnu vožnju u više prometnih traka omogućit će automatsko prestrojavanje vozila. Njezino uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sustava za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u križanjima planirano je za 2020. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close