Nove tehnologije

Nissan uz pomoć NASA-e razvija autonomna vozila

AutoMoto / Flash | 10. 01. 2017. u 09:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojem govoru na Sajmu potrošačke elektronike 2017. Nissanov predsjednik i glavni direktor, Carlos Ghosn, najavio je nekoliko tehnologija i partnerstava u sklopu Nissanove strategije tzv. inteligentne mobilnosti koji bi trebala iz temelja promijeniti način vožnje, pokretanje automobila te organizaciju prometa u velikim gradovima.

Ghosn je u svojem govoru istaknuo kako su u Nissanu svjesni kako je za ostvarenje ovih ciljeva potrebno više od inovativnosti, da je potrebna domišljatost, piše Bug.hr.

A to to donosi njihova strategija inteligentne mobilnosti, koju je objasnio kroz sljedećih pet najava:

 - Najavio je primjenu tehnologije naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM, kojom će se skratiti vrijeme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja umjetnu inteligenciju ugrađenu u automobile s ljudskom podrškom. Na taj način čovjek pomaže autonomnim vozilima donijeti odluke u nepredvidljivim situacijama i pomaže u razvoju umjetne inteligencije u vozilima. Ta bi tehnologija mogla omogućiti ostvarivanje interakcije milijuna autonomnih vozila na cesti s ljudskim vozačima u kraćem roku.

 - Ghosn je najavio da će u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje Nissan i japanska internetska kompanija DeNA započeti testiranja namijenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počet će ove godine u određenim dijelovima Japana, s posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA namjeravaju proširiti obujam testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prijevoza na širem području Tokija.

 - Osim napredaka u području Nissanove strategije autonomne vožnje, Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana LEAF, koji bi uskoro trebao doći na tržište, opremljenog tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednom trakom autoceste.

 - U području povezanih automobila, koje spaja Nissanovu strategiju inteligentne mobilnosti i strategije integracije inteligentnih tehnologija, Ghosn je potvrdio nastavak suradnje s Microsoftom na razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivanja automobila. Njegov govor uključivao je i demonstraciju načina na koji Microsoftova tehnologija osobnog pomoćnika Cortana vožnju može učiniti učinkovitijom i jednostavnijom.

 - Kako bi se olakšala primjena ovih tehnologija u svjetskim metropolama, Ghosn je najavio partnerstvo s organizacijom 100 Resilient Cities (100RC) koje financira Zaklada Rockefeller. 100RC globalna je neprofitna organizacija koja pomaže gradovima prilagoditi se na nove društvene i gospodarske izazove. Nissan i 100RC zajedno će razvijati temeljne uvjete za usvajanje autonomne vožnje, širu primjenu električnih vozila i nove usluge mobilnosti.

''Pozivamo i ostale da nam se pridruže, od tehnoloških partnera do društava za e-trgovinu, usluga za pozivanje vozača i platformi za dijeljenje vozila te socijalne poduzetnike - da nam pomognu u testiranju i razvoju novih vozila i usluga kako bismo svima osigurali pristup najnovijim tehnologijama i uslugama koje donose dodatnu vrijednost njihovim životima.”, rekao je Ghosn.

Kopirati
Drag cursor here to close